Kultura

"Između dvije vatre"

Prikazana prva samostalna izložba portreta autorice Elene Kovačević

03/09/2021

Nanosi boje, osim što portretiraju njihova lica, prikazuju i unutrašnji mir 'uhvaćen' u trenucima odvojen samo za sebe ... i cigaru

Prva samostalna izložba slika Elene Kovačević „Između dvije vatre“ prikazana je večeras na otvorenom, u Sarajevu, u Botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Umjetnica je naslikala portrete poznatih ličnosti iz svijeta muzike, glume, politike.

Likovi na 33 izložena portreta prikazani su u trenucima predaha, uz cigaretu. To su lica strastvenih ljubitelja duhana poput Winstona Churchilla, Josipa Broza Tita, Keith Richardsa, Sophie Loren, Anthonya Hopkinsa i drugih ličnosti.

Izložba Elene Kovačević / Foto FENA/Harun Muminović

Nanosi boje, osim što portretiraju njihova lica, prikazuju i unutrašnji mir ‘uhvaćen’ u trenucima odvojen samo za sebe … i cigaru.

– Ova moja prva samostalna izložba predstavlja putovanje u prošlost dotičući se nekih arhetipskih tema poput prolaznosti i stalne promjene društvenih normi. Poznate ličnosti koje sam portretisala, iako su kreirale burnu historiju, uhvaćene su u trenutku mira. Slike na vrlo jasan način predstavljaju suočavanje s prošlošću „kroz dim“ budeći nostalgiju bez štipanja za oči – izjavila je autorica.

Izložba Elene Kovačević / Foto FENA/Harun Muminović

Izložba je prikazana užem krugu zvanica iz javnog i političkog života Bosne i Hercegovine, diplomatskog kora i medija.

Nekoliko slika je prodano na samoj izložbi, a iznos od prvog prodanog djela je namijenjen nevladinoj organizaciji „Centar za kreativno odrastanje„ koja stipendira socijalno ugroženu djecu iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Eksponati na izložbi bili su namjenski osvijetljeni za tu priliku, na otvorenom, u kompleksu Botaničke bašte.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.