Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

narodno pozorište mostar

Priprema se predstava “Huzur” autorice Martine Mlinarević

martina

Narodno pozorište Mostar novu godinu započinje novim projektom i bogatim repertoarom

U Narodnom pozorištu u Mostaru jutros je započeo rad na novom projektu, a u pitanju je predstava „Huzur“ autorice Martine Mlinarević, pod režiserskom palicom slovenske rediteljice Alme Lapajne. Dramatizaciju teksta potpisuje Adnan Lugonić, dok glumačku postavu čine: Fatima Kazazić Obad, Emir Sejfić, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Amela Kreso, Jasmin Krpo i Vedran Vilogorac.

Dok se vrijedno priprema pomenuta predstava, ljubitelji pozorišne umjetnosti imat će priliku uživati u bogatom januarskom repertoaru NPM-a.

U subotu, 11.01. u 20 sati na Velikoj sceni NPM-a biće upriličena prva repriza predstave „Identitluk“. Predstava je nastala prema motivima djela Amina Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević, suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej ‘U ime identiteta’. Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog:,,čije je bolje?”. Na satiričan način propituju se identiteti i njihovo plitko shvaćanje u našem društvu, te otvaraju pitanja koja potiču razmišljanje o vlastitom identitetu. Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti iz Mostara.

Svi koji ne budu u prilici doći u navedenom terminu, naredno izvođenje pomenute predstave na rasporedu je ponovno u petak, 31. januara sa početkom u 20 sati.

Zatim, u petak 17.01. u 20 sati u Studiju 64 na repertoaru je predstava „Alfa Beta“ autora E.A. Whiteheada, u režiji Saše Oručevića. “Alfa Beta” zanimljiva je, dinamična i univerzalna priča o ljudskoj otuđenosti, otuđenosti od sebe i od drugih. Priča o dubokim intimnih strahovima oslikanim u likovima bračnih partnera koji proživljavaju vlastite krize izbora i odluka koje oblikuju njihove živote. Propitujući smisao braka, likovi dovode pod znak pitanja i uvriježene vrijednosti koje su uz brak vezane, i postavljaju pitanje da li su naša očekivanja prevarena? U predstavi igraju: Fatima Kazazić i Saša Oručević.

Predstava „Neće biti smak svijeta“ autora i reditelja Adnana Lugonića biće odigrana u subotu, 25. janura u Studiju 64 NPM-a sa početkom u 20 sati. Riječ je o intimnoj porodičnoj drami, dvije sestre i ocu, njihovim međusobnim odnosima, strahovima i problemima zbog njihove udaljenosti, o gubitku sjećanja, teretu prošlosti i teretu nasljeđa, o strahovima i nadanjima mladih; o krivici i preživljavanju; o intimnom smaku svijeta pojedinca i nadi. Predstava koja propituje i ukazuje na prave životne vrijednosti. Glumačku postavu čine: Ajla Hamzić, Dina Mušanović i Šerif Aljić.

Cijena ulaznice iznosi 10 KM, sa popustom za učenike, studente i penzionere 5 KM, a ulaznice za sve predstave su u prodaji!

ULAZNICE

Ulaznice su u prodaji na blagajni NPM-a svakim radnim danom od 9 – 14 sati, na dan igranja predstave od 9 do 14 sati te od 18 do 20 sati. Rezervacije: na broj 036/550-128, mail: marketing@npm.ba, porukom u inbox na Facebook ili Instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.