Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Mostarsko ljeto 2020"

Priređena izložba karikatura Zuke Džumhura

izlozba zuko dzumhur3

Izložba “Zukine karikature” prva je izložba karikatura nastala na ovim prostorima nakon smrti Zulfikara Zuke Džumhura 1989. godine. Svoj prvijenac imala je u Konjicu 2013. godine

U sklopu Međunarodne kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2020”, u utorak je u prostorijama Centra za kulturu Mostaru upriličena izložba “Neobjavljene karikature Zuke Džumhura” koju su priredili Benjamin Mušinović i Muhamed Krnjić.

U okviru izložbe prikazano je 30 objavljenih, pojedinačnih karikatura te 30 neobjavljenih karikatura Zulfikara Zuke Džumhura. Osim toga, izloženo je i dodatnih 500, također, objavljenih karikatura, koje se nalaze svrstane u pet albuma.

Sama izložba nastala je zahvaljujući Zukinom prijatelju i kolekcionaru Safetu Hebiboviću, koji je Narodnom univerzitetu u Konjicu, njegovoj poslovnoj jedinici Zavičajnom muzeju, u sklopu koga se nalazi i Zukina rodna kuća, poklonio više od 500 kopiranih i 30. neobjavljenih karikatura.

-Jedne prilike u motelu Konjic sam sreo Zuku kako crta karikature. U razgovoru s njim sam saznao da ih ima još i da su pripremljene za nekog tko se nije javio na vrijeme, a da se nisu stigle objavit ni u novinama te su ostale u arhivi. Ja sam uzeo te karikature, kopirao ih i njemu vratio orginale, te ih počeo kasnije skupljati po izdanjima Politike, Oslobođenja itd. Kasnije sam ih poklonio Zavičajnom muzeju Konjic tako svi posjetioci u rodnoj kući Zuke Džumhura mogu pogledati više od 500 karikatura – ispričao je ovaj strastveni kolekcionar iz Konjica, koji posljednjih 40 godina prikuplja arhivsku građu o svom rodnom gradu.

Inače, izložba “Zukine karikature” prva je izložba karikatura nastala na ovim prostorima nakon smrti Zulfikara Zuke Džumhura 1989. godine. Svoj prvijenac imala je u Konjicu 2013. godine.

Zulfikar Zuko Džumhur, bio je bosanskohercegovački putopisac, slikar i karikaturista.

Surađivao je kao karikaturista i ilustrator u Ježu, Borbi, Vetrenjači, Politici, Oslobođenju, reviji Danas, NIN-u kao stalni saradnik i urednik.