u režiji bh. animatorice

“Prirodni odabir” Alete Rajič na festivalu animiranog filma u Annecyju

prirodni odabir

Ovo je prvi bosanskohercegovački animirani film koji je ostvario ovakav uspjeh na internacionalnoj razini

Animirani film “Prirodni odabir” u režiji bosanskohercegovačke animatorice Alete Rajič prikazat će se u sklopu službene konkurencije kratkometražnog animiranog filma na festivalu u Annecyju u Francuskoj, jednom od najcjenjenijih i najpoznatijih svjetskih festivala animiranog filma.

Ovo je prvi bosanskohercegovački animirani film koji je ostvario ovakav uspjeh na internacionalnoj razini, a koji je, između ostalog, u posljednjih par mjeseci uvršten i u natjecateljski program drugih dvaju najpoznatijih i prestižnih europskih festivala – Monstra u Lisabonu te Animafest u Zagrebu.

“Prirodni odabir” inače je u posljednjih pola godine svog festivalskog života prikazan u natjecateljskim programima čak 16 svjetskih festivala i smotri animacije. Premijerno je prikazan na posljednjem Sarajevo Film Festivalu u sklopu kratkometražnog natjecateljskog programa, a unutar regije je autorica osvojila i nagradu za najbolju 2D animaciju na Međunarodnom festivalu animacije u Banjaluci.

Film je nastao u produkciji Studia Neum te koprodukciji sa Zagreb Filmom uz financijsku podršku Fondacije za kinematografiju BiH i HAVC-a (Hrvatskog audio-vizualnog centra), priopćio je Studio Neum.