Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nagrada za bh. animatoricu

“Prirodni odabir” Alete Rajič najbolja 2D animacija ovogodišnjeg NAFF-a

NAFF 2021 – Aleta Rajič (1)

Nagradu s autoricom zajedno dijeli filmski tim koji čine Sanja Rajič Banjac, Jurinko Rajič, Rajna Rajič, Vjeran Šalamon, Juraj Sremec i Helena Magda Šalamon

Bosanskohercegovačka animatorica Aleta Rajič na 16. po redu Festivalu animiranog filma u Neumu (NAFF) nagrađena je za svoj animirani uradak “Prirodni odabir”, što joj je ukupno deveta nagrada za ovo djelo.

“Prirodni odabir” nagrađen je za najbolju 2D animaciju na NAFF-u koji se održao online, a ovogodišnji stručni sud donio je žiri koji čine književnik i dramaturg Miro Gavran, profesorica povijesti umjetnosti i renomirana animatorica Mindy Johnson, višestruko nagrađivani redatelj i scenarist najpoznatiji po režiji “Top liste nadrealista” Miroslav Mandić, te akademska slikarica i autorica brojnih nagrađenih filmova iz svijeta animacije Ana Nedeljković, priopćeno je iz NAFF-a.

“Poprilično je neprirodno biti nagrađen na festivalu animacije uz koji sam odrasla, ali osjećaj ponosa i časti s druge strane je jednako prisutan i nemjerljiv, posebno zbog selekcije u kojoj sam se našla i ovakvog sastava žirija koji doista ulijeva strahopoštovanje. Cijela ekipa je vrlo počašćena i jako smo dirnuti”, kazala je Rajič.

Nagradu s autoricom zajedno dijeli filmski tim koji čine Sanja Rajič Banjac, Jurinko Rajič, Rajna Rajič, Vjeran Šalamon, Juraj Sremec i Helena Magda Šalamon.

Film je u nešto više od godinu dana selektiran na preko 50 svjetskih festivala animiranog i igranog filma. Nastao je u produkciji Studija Neum, te koprodukciji sa Zagreb filmom, uz financijsku podršku Fondacije za kinematografiju BiH i Hrvatskog audio-vizualnog centra (HAVC), stoji u priopćenju.