Procesna drama i predstave za najmlađe u BNP Zenica

procesna drama – bnp zenica

Protekle sedmice, Dječija, omladinska i lutarska scena Bosanskog narodnog pozorišta Zenica u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane (odjel Školske higijene) proveli su projekat koji za cilj ima prepoznavanje i smanjenje vršnjačkog nasilja i maloljetničke delikvencije u Zeničko-dobojskom kantonu, sa akcentom na Grad Zenica.

Tom prilikom svaki dan (od ponedjeljka do petka) za učenike pet osnovnih škola: „Edhem Mulabić“, „Vladimir Nazor“, „Mak Dizdar“, „Meša Selimović“ i „Miroslav Krleža“, omogućeno je učešće u procesnoj drami „Novi svijet“, a potom gledanje predstave za mlade Fejzbukovci, (De)generacija.

Ovo je još jedan interesantan i inovativan način educiranja o problematici vršnjačkog nasilja upotrebom različitih oblika interaktivnih pozorišnih, odnosno dramskih postupaka kojima se pospješuje odgojno – obrazovni proces, a to konkretno znači da su radionice koncipirane tako da traže učešće i participiranje učesnika na fizičkom, pa tek onda na kognitivnom nivou.

Istraživanja pokazuju da se iskustvenim djelovanjem a ne samo razgovorom o problemima dolazi do neposrednijeg rješenja i do želje za djelovanjem u smislu izazivanja promjena na individualnom i društvenom planu.

Bosansko narodno pozorište Zenica u narednom periodu najavljuje nastavak ovakvih i drugih aktivnosti kojima potiče mlade ljude da budu aktivni tvorci i činioci društva, jer pozorište nije samo mjesto zabave, nego i odgoja i edukacije.