mostar

Prodajnom izložbom “Nazaret” obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom

nada

Ovogodišnja prodajna izložba, kako je naveo, održat će se pod sloganom „Pogledaj! Ja to mogu“, a na njoj će sudjelovati više ustanova i udruženja koje skrbe o osobama s invaliditetom

Centar za radno osposobljavanje odraslih osoba s razvojnim poteškoćama „Nazaret“, koji trenutno skrbi o 17 korisnika, i ove godine će Međunarodni dan osoba s invaliditetom – 3. decembra obilježiti promotivno- prodajnom izložbom koja će biti održana u Mostaru.

Po riječima voditelja „Nazareta“ Blaženka Tikvića, Centar se jednim dijelom financira upravo prodajom rukotvorina koje izrađuju njihovi štićenici, kao i uramljivanjem slika i drugim uslužnim djelatnostima, dok većinu sredstava obezbjeđuje Grad Mostar, ali i mnogi donatori.

Ocijenio je kako bi osobama s invaliditetom trebalo pružiti mnogo više pažnje te naglasio da bi institucionalna i stručna skrb morala obuhvaćati svaku osobu kojoj je pomoć potrebna.

– Više pomoći od društvenih struktura, kao i pozitivni osobni stav i odnos prema osobama koje ne mogu samostalno živjeti i brinuti o sebi velika su odgovornost svih nas, i puno češće nego za „Dan osoba s invaliditetom– poručio je Tikvić.

Ovogodišnja prodajna izložba, kako je naveo, održat će se pod sloganom „Pogledaj! Ja to mogu“, a na njoj će sudjelovati više ustanova i udruženja koje skrbe o osobama s invaliditetom.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda u listopadu 1992. godine je, na posebnoj sjednici održanoj u okviru obilježavanja završetka Desetljeća osoba s invaliditetom (1983. – 1992.), usvojila rezoluciju da se 3. decembra svake godine obilježava kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Osnovni cilj obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom je poboljšanje kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom i na taj način ublažavanje posljedica socijalne isključenosti, kao i senzibilizacija javnosti na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, a s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.