Profesor Besim Spahić predstavio dva muzička CD-a

besim spahic

Prof. dr. Besim Spahić predstavio je u sarajevskom klubu SSH dva CD-a “Slavonske/ dalmatinske/ bosanske” i “Pop/zabavne/angažirane” muzike koje je uradio sa umjetničkim producentom Marijom Pejićem organizaciji Udruge Libertas iz Sarajeva.

Voditeljica promocije bila je Ivana Krstanović. Na ovim promotivnim nosačima zvuka sakupljenje su pjesme koje su plod dugogodišnje suradnje autora Besima Spahića i producenta Marija Pejića prilikom realizacije različitih muzičko-scenskih projekata, a koje su otpjevali poznati izvođači iz Bosne i Hercegovine i regije.

Besima Spahića, doktora komunikoloških znanosti, profesorska karijera nije u potpunosti ispunjavala tako se sve do danas nastavio pored profesionalne karijere baviti i pisanjem muzike i scenarija za djecu, te komponiranjem dječje i popularne, žanrovski raznolike muzike. Svoje muzičko-scenske projekte, najčešće mjuzikle, između ostalog je realizirao na teritoriju Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Pisao je i pjesme za mnoge muzičke zvijezde sa prostora bivše Jugoslavije, od kojih su neke postali hitovi. Kao slobodni umjetnik i danas vrijedno radi i djeluje, a ova dva CD-a podsjetnik su na dosadašnje muzičko stvaralaštvo Besima Spahića prilikom dugogodišnje suradnje s umjetničkim i izvršnim producentom. Marijo Pejić, doktor komunikoloških znanosti, u društvenom i kulturnom životu BiH prisutan je već dvadeset godina. Kao jedan od najplodnijih umjetničkih i izvršnih sarajevskih producenta, autor, scenarist, medijski promotor realizirao je više stotina različitih kulturno-zabavnih manifestacija surađujući s eminetnim izvođačima kao što su Tereza Kesovija, Krunoslav Slabinac, Krunoslav Cigoj, Gertruda Munitić, Novi fosili, Rajko Dujmić, Zorica Kondža, Vera Svoboda, Goran Karan, „Crvena Jabuka“, Minja Subota, „Tutti fruti band“, Matko Jelavić, Petar Grašo, Ibrica Jusić, Nina Badrić, grupa Latino, grupa Stijene, Davor Radolfi, Meri Cetinić, Matija Vuica, Ivo Pattiera, Emilija Kokić, Šima Jovanovac, Ćiro Gašparac, Vajta, Lado Leskovar, Vlado Kalember, Đani Maršan, Kemal Monteno i mnogi drugi. Autor je festivala Kao nekad pred Božić i Lino-Fest.

Dobitnik je nekoliko domaćih i međunarodnih priznanja za očuvanje kulture. Obnašao je različite dužnosti u javnom i nevladinom sektoru.

– Ovi CD-ovi potvrđuju da je Besim Spahić iznašao primjeren stvaralački izazov za vokaciju univerzitetskog profesora koji se ostvaruje u raznolikim inkarnacijama (autor, pjevač, glumac, scenarist). Udruga Libertas na ovim CD-ovima je sakupila Spehićeve kompozicije nastale uglavnom u produkciji ove udruge u proteklih 15 godina. Spahić emocionalno i profesionalno uranja u estradnu praksu, ali izdižući se od kruhoboračke muzikantske svakodnevnice. Ovi CD-ovi zapravo revaloriziraju cjelokupno područja njegovog interesa i angažmana i predstavljaju sve ove godine naše zajedničke suradnje, na obostrano zadovoljstvo.“, izjavio je dr. sc. Marijo Pejić, predstavljajući pjesme s nosača zvuka.

Prof. dr. Besim Spahić zahvalio je Udruzi Libertas i svim tekstopiscima i aranžerima koji su sudjelovali u stvaranju pjesama objavljenih na ovim nosačima zvuka.