Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Proglašeni pobjednici 10. Šantićevog festivala djece pjesnika

festivala
Foto: SPKD “Prosvjeta”
Proglašeni pobjednici 10. Šantićevog festivala djece pjesnika

Festivalski Grand Prix osvojila je Elena Majstorović, djevojčica s pet učešća iza sebe, koja je mostarska srca ukrala još svojom prvom pjesmom

Na terasi Yunus Emre instituta u Mostaru u subotu je održano finalno veče 10. Šantićevog festivala djece pjesnika na kojem su proglašeni pobjednici.

Još jednom je Mostar pokazao da uprkos svim lošim epitetima, njeguje ljubav, baštinu i tradiciju, a da su najbolji ambasadori njegovih ljepota upravo, najmlađi pjesnici, saopćili su iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”.

Uz zvuke muzičkog sastava Zerdelija i učeničkog hora OŠ Bijelo Polje i Vrapčići, proglašeni su pobjednici Festivala.

Od preko 2000 pristiglih pjesama, u kategoriji od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola, nagradu Andrea Šofranac, osvojili su za prvo mjesto Adi Kolar, drugo mjesto zauzela je Martina Vujisić i treće Jovan Lukić.

U kategoriji osnovnih škola od petog do devetog razreda prvo mjesto je osvojila Samra Karadža (Mostar), drugo mjesto Dunja Dašić (Beograd) i treće mjesto Gabrijela Spahić (Tuzla).

Festivalski Grand Prix osvojila je Elena Majstorović, djevojčica s pet učešća iza sebe, koja je mostarska srca ukrala još svojom prvom pjesmom.

Finalnoj večeri je prethodio niz tradicionalnih aktivnosti poput posjete grobu Alekse Šantića, recitalom u parku ali i prigodnim izložbama, kojim SPKD “Prosvjeta” obilježava i od zaborava čuva rođendan Alekse Šantića ali i podsjeća mlade koliko je bitno njegovati svoju kulturu, umjetnost i tradiciju.

Još jednom, Mostar je bogatiji za pregršt mladih pjesnika i prijatelja za koje jedva čekamo da planiramo sljedeći festival, saopćili su organizatori.