Zatvoren Festival pozorišne komedije “Osmijeh Sarajeva”

osmjeh sarajeva

Proglašenjem pobjednika, izvedbom predstave “Dame biraju” i završnom zabavom večeras je u Sarajevu zatvoren Festival pozorišne komedije ‘Osmijeh Sarajeva’, nakon uspješnog predstavljanja osam pozorišnih ekipa, odnosno izvedbi takmičarskih predstava iz BiH i zemalja regiona.

Dodijeljeno je ukupno šest nagrada i to u kategorijama – najbolja predstava, najbolji glumac, najbolja glumica, najbolji mladi glumac i najbolja mlada glumica, te specijalna nagrada žirija.

Nagradu ‘Osmijeh Sarajeva’ u kategoriji ‘najbolja mlada glumica’ osvojila je Ana Maras-Harmander za ulogu Maje Samardžić u predstavi ” Ustav Republike Hrvatske”, Satirično Kazalište Kerempuh, a u kategoriji ‘najbolji mladi glumac’ nagrada je pripala Emiru Sejfiću za ulogu Roya Hubleya u predstavi “Hotel Plaza” , Narodno pozorište Mostar.

U kategoriji ‘najbolja glumica’ nagradu ravnopravno dijele Jasna Žalica za ulogu Karen Nash u predstavi “Hotel Plaza”, Narodno pozorište Mostar, i Nikolina Jelisavec za ulogu Stanimirke u predstavi “Celo telo tu me boli”, Gradsko pozorište Jazavac.

Nagradu za najboljeg glumca osvojio je Atanas Atanasovski za ulogu Viktora u predstavi “Ime”,  Teatar Komedije Skoplje.

Najboljom predstavom proglašena je komedija “Ime”, Teatar Komedija Skoplje, a specijalna nagrada žirija pripala je Nadi Vukčević i Branimiru Popoviću za iznimnu partnersku igru u predstavi “Urnebesna tragedija” Crnogorskog narodnog pozorišta, Podgorica.

Direktor Agencije Mediatime Milan Kostić Feni je kazao da je festival u cijelosti ispunio očekivanja organizatora, te da je ova agencija zadovoljna uspješnom realizacijom jednog ovako velikog projekta.

– Dovesti sve sudionike u Sarajevo i uskladiti festivalski repertoar s muzičkim programom, te pružiti publici nesvakidašnji doživljaj za nas je bio veliki izazov. Zadovoljni smo što su reakcije publike izvanredne, a to nam je i najvažnije – kazao je.

Kostić je najavio da će festival u ovom izdanju biti organiziran i naredne godine, uz uvjerenje da će taj događaj imati još intenzivniju podršku klijenata i nadležnih institucija, te da će biti uvršten na pozorišnu kartu svih respektabilnih teatara u regiji.

Ocijenio je, istovremeno, kako se radi o svojevrsnom prazniku umjetnosti i kulture uopće, događaju koji je od značaja za sve građane Sarajeva, Bosne i Hercegovine i ‘pozitivnoj priči’ koja će na najbolji način promovirati našu zemlju i njen glavni grad, uz opasku da je smijeh najbolji lijek i ono što najviše spaja ljude.

Inače, festival je otvorilo Satiričko kazalište Kerempuh iz Zagreba predstavom “Ustav Republike Hrvatske” koja je hit u susjednoj zemlji, a zatvoren je nastupom Altteatra s komedijom “Dame biraju” u sklopu revijalnog programa, odnosno izvođenja u čast pobjednika prvog festivalskog izdanja.

Predstava “Dame biraju” donosi priču od petorici mladića koji rješenje svojih egzistencijalnih problema pokušavaju pronaći kao striperi u noćnom klubu. Prateći likove od ideje za striptiz do njene konačne realizacije, publika prolazi kroz uzbudljive scene prepune zabave i humora, zanimljivih koreografija, iznevjerenih očekivanja, ali i skoro pa pravog striptiza.

Uloge u ovoj predstavi ostvarili su – Emir Fejzić, Mirza Dervisić, Davor Sabo, Adnan Goro, Mak Čengić, Nancy Abdelsakhi, dok režiju potpisuje Admir Glamočak.

Iako nastala mnogo ranije, kao ispitna predstava studenata Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, ova komedija i danas uživa veliku popularnost.

Osim predstave satiričnog kazališta Kerempuh (Hrvatska), festivalski repertoar činile su predstave – “Strujosek” Ateljea 212 (Srbija), “Urnebesna tragedija” Crnogorskog narodnog pozorišta (Crna Gora), “Sumnjivo lice” Hrvatskog narodnog kazališta Osijek (Hrvatska), “Ime” Pozorišta komedije Skoplje (Makedonija), “Hotel Plaza” Narodnog pozorišta Mostar (BiH), “Odumiranje međeda” Narodnog pozorišta Užice (Srbija), “Celo telo tu me boli” Pozorišta Jazavac (BiH) te “Dame biraju” Altteatra (BiH).

Program posljednje festivalske večeri bit će nastavljen završnim Sarajevskim after partyem i  uz uvijek veselu i rasplesanu ‘Dvadesetoricu’.

U sklopu festivala koji je počeo 12. maja, uz sudjelovanje respektabilnih pozorišnih kuća, upriličeni su i okrugli stolovi na kojima se razgovaralo s akterima/protagonistima komedija.

Također, u okviru festivala organizirani su i after partyi svake noći, a nastupli su Karne, Pochko & New Primitives, Rambo Amadeus, Alen Lemešević, Sheebee & Jukebox, Peretrojka, Dj Zlijay, The Babe Barbarella i Dvadesetorica.