Sarajevo

Program 16. “Pravo Ljudski Film Festivala” posvećen brazilskom filmu

211118_2_Neon- Phantom_ Leonardo-Martinelli

“Pravo Ljudski Film Festival”, kako ističu iz direkcije Festivala, pokušava da dovede sve više filmova iz zemalja nedovoljno zastupljenih u festivalskom pejzažu Evrope, a koji imaju toliko toga da ponude svima nama

Ovogodišnje 16. izdanje “Pravo Ljudski Film Festivala” bit će održano u hibridnom formatu, od 1. do 6. decembra u Sarajevu, a zatim od 7. do 17. decembra online, na web platformi pravoljudski.org.

Jedan od posebnih programa Festivala je “More than Anything Else i Wanted to Stay Awhile” koji se fokusira na savremenu brazilsku kinematografiju, saopćeno je iz “Pravo Ljudski Film Festivala”.

“Pravo Ljudski Film Festival”, kako ističu iz direkcije Festivala, pokušava da dovede sve više filmova iz zemalja nedovoljno zastupljenih u festivalskom pejzažu Evrope, a koji imaju toliko toga da ponude svima nama.

Brazil je nesumnjivo jedan od ovih prostora. Savremena brazilska kinematografija, posebno nakon krize ranih 1990-ih, kada se gotovo ni jedan film nije proizvodio u zemlji, je kinematografija hitnosti i kinematografija otpora, ali i kinematografija različitosti, donosi nove pejzaže i nove teme u Brazilu i drugdje. Za naše prostore, ovaj program može biti inspirativan i poetski koliko i politički, a Pravo Ljudski se upravo nalazi na tom raskršću misli, saopćeno je.

Tako će “Pravo Ljudski Film Festival” predstaviti radove filmskih stvarateljica/stvaratelja kao što su Paula Gaitán, kolumbijsko-brazilska filmska stvarateljica, koja je vizualna umjetnica, fotografkinja, pjesnikinja, koja se bavi filmom od 1978. godine kada je učestvovala kao umjetnički direktor u filmu The Age of the Earth Glaubera Rocha . Osim Gaitán, program uključuje imena kao što su Fernanda Pessoa , čiji se kratki film fokusira na pandemiju u suradnji s Adrianom Barbosa , João Moreira Sallesa čiji su filmovi već prikazani na ranijim edicijama “Pravo Ljudski festivala”, kao i Leonardo Martinelli čiji je posljednji muzički dokumentarac jedan od pobjednika Locarno Film Festivala, a koji će nam se pridružiti u Sarajevu,saopćeno je iz “Pravo ljudski Film Festivala”.