Projekcijom filma “Žaba” sinoć u Tuzli počeo šesti Tuzla film festival

TUZLA_FILM_FESTIVAL

Projekcijom filma “Žaba”, redatelja Elmira Jukića sinoć je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli počeo šesti Tuzla film festival, festival južnoslovenskog filma, tokom kojeg će biti prikazano 95 filmova domaćih, režisera iz regije, ali i ostatka Evrope.

Šesto izdanje TFF-a u pet dana okupit će oko 150 gostiju uz prikazivanje 95 filmskih ostvarenja raspoređenih u pet kategorija – kratki igrani, dokumentarni, animirani, dugi igrani film te kratki igrani film u okviru programa Future generation short films koji se bazira na ostvarenjima evropskih i svjetskih reditelja dobi do 35 godina.

Pored filmova, festival će obilovati i drugim aktivnostima kao što su radionice s profesionalcima iz oblasti filmske industrije.

– Ove godine 750 filmova je stiglo u selekciju, pet selektora je radilo na tome, odabrali smo 95 najboljih filmova koje smo mogli prikazati našoj tuzlanskoj publici. Imamo oko 60 ljudi koji su prošli. Nadam se da će Festival nastaviti ovakvom tendencijom rasti – kazao je direktor TFF Boris Balta.

Nakon svečanog otvaranja TFF-a u BKC Tuzla, publika je imala priliku pogledati film “Žaba” reditelja Elmira Jukića. Igrani film “Žaba“ nastao prema istoimenoj kultnoj predstavi koja je u proteklih 10 godina od kada je postavljena na scenu i nakon 250 izvođenja jedna od najgledanijih predstava Kamernog teatra 55, ali i šire o čemu svjedoče i brojne nagrade, sniman je u decembru prošle godine.

Film u kojem su glavne uloge ostvarili Emir Hadžihafizbegović, Mirsad Tuka i Aleksandar Seksan i Moamer Kasumović premijeru je imao na Sarajevo Film festivalu.

– Nismo imali dileme uopće da će film biti dobar, jer barata s čistim ljudskim emocijama, čega smo svi mi “gladni“ pogotovo danas u ovom svijetu u kojem živimo, gdje su emocije gotovo isključene – istakao je glumac Aleksandar Seksan.

Glumac Emir Hadžihafizbegović je kazao da je posebno sretan što što je u Tuzli iako je trebao biti miljama daleko.

Pozitivne reakcije na film koji tek započinje svoj festivalski život nisu izostale ni u Tuzli. Velike ovacije nakon projekcije, ispratile su sa scene producenta filma Ademira Kenovića i tri glavna glumca od kojih su dvojica rođeni Tuzlaci. Osim ekipe filma “Žaba“ crvenim tepihom TFF-a prošetala su i mnoga velika imena bh. ali i inostrane kinematografije.

Zatvaranje TFF –a predviđeno je za nedjelju, a laureatima će biti dodijeljene “Vile TFF“. Tradicionalno Vila TFF-a će biti dodijeljena u svim kategorijama, a uz to prvi put će biti dodijeljena za poseban doprinos filmskom stvaralaštvu u BiH.