Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Film “Zrno” večeras na SFF-u: Promijeniti sebe ukoliko želimo mijenjati svijet nabolje

zrno (3)

U Narodnom pozorištu u Sarajevu, u okviru drugog dana Sarajevo Film Festivala (SFF), na press-projekciji prikazan je film “Zrno” turskog reditelja Semiha Kaplanoglua, javlja Anadolu Agency (AA).

Film će večeras u 20 sati u Narodnom pozorištu otvoriti Takmičarski program ovogodišnjeg 23. Sarajevo Film Festivala. Riječ je o svjetskoj premijeri filma kojeg je danas pogledao veliki broj osoba.

U filmu se radi o tome da profesor Erol Erin, stručnjak za genetiku sjemenja, živi u nedefinisanoj bliskoj budućnosti u gradu koji magnetni zidovi štite od imigranata raznih profila. Iz nepoznatog razloga, poljoprivredni zasadi u gradu zapali su u genetsku krizu. Na sastanku u sjedištu korporacije Novus Vita, Erol saznaje za kolegu genetičara Cemila Akmana koji je napisao rad o cikličnim krizama koje pogađaju genetski modificirana sjemena. Kako bi ga potražio Erol kreće na put koji će ga natjerati da preispita sva svoja prethodna znanja i stavove.

U filmu, Cemila glumi Ermin Bravo, bosanskohercegovački pozorišni i filmski glumac.

Reditelj Kaplanoglu zahvalio je na pozitivnim komentarima nakon projekcije filma. Poručio je da bi se izliječio svijet potrebno je prvenstveno izliječiti sebe.

“Prvenstveno moramo promijeniti sebe ukoliko želimo mijenjati svijet nabolje”, kazao je Kaplanoglu.

Kada je, kako kaže, počeo razmišljati o ovom filmu, obišao je različite dijelove svijeta, posmatrao ljude, i bogate i siromašne, i svi su imali neki problem.

“Ovaj film ustvari prikazuje jedno putovanje. Ovdje govorimo šta će se dogoditi u nekoliko decenija, ali danas nismo svjesni da smo već u procesu promjena. Potrebno je prvo zaviriti u sebe i pronaći sebe u remenu promjena”, istakao je Kaplanoglu.

Naglasio je da je film zapravo putovanje. Sniman je na tri kontinenta što je predstavljalo izazov za producente, ali i glumce.

Učesnici filma su danas poručili da su stalno tražili prave lokacije kako bi snimali u močvarama, planinama, dolinama koje vjerodostojno prikazuju ovaj prostor. Film je snimam u crno-bijeloj tehnici što mu daje još veću mističnost i stvarnije prikazuje gotovo apokalipsu.

Glumac Jean-Marc Barr utjelovljuje Erola Erina koji kreće na putovanje koje za cilj ima pronalazak naučnika koji je tvrdio da ljudi ne mogu proizvesti savršeno sjeme.

Nakon današnje projekcije izrazio je zadovoljstvo što je glumio u filmu koji govori o genetičkom haosu. Istog mišljenja je i njegova kolegica Cristina Flutur, koja glumi osobu koja Erinu pomaže da pređe zid između grada i “Mrtve zemlje”.

Flutur je kazala i da se zaljubila u scenarij te da je sretna što može ovim filmom poslati poruku svijetu o genetički modificiranoj hrani. Dodala je da film ima više slojeva i da je veoma važan za ljude.

U sklopu programa Open Air večeras će u Ljetnom kinu Raiffaisen, poznatijem kao “Metalac”, biti prikazan i film “Niotkuda” njemačkog reditelja turskog porijekla Fatiha Akina.