Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bkc tuzla

Projekcijom filmova Alije Vokića počinju “Dani audiovizuelnog naslijeđa”

bkc-tuzla-1

Manifestacija počinje u ponedjeljak, 26. oktobr, projekcijom dokumentarnih filmova Alije Vokića, ‘Lanac za vješanje’ i ‘Crno bijela slika’

Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona organizator je manifestacije ‘Dani audiovizuelnog naslijeđa’ i, od 26. do 28. oktobra kroz tri događaja, pridružit će se brojnim evropskim i svjetskim ustanovama kulture, arhivima, medijskim kućama i filmskim udruženjima koji obilježavaju Svjetski dan audiovizuelnog naslijeđa – 27. oktobar.

U okviru ovogodišnje manifestacije JU BKC Tuzlanskog kantona s partnerom u organiziciji, Arhivom Tuzlanskog kantona, pažnju je usmjerio na audiovizuelne sadržaje nastale u periodu odbrane Bosne i Hercegovine 1992.-1995.

Kako se navodi u najavi tog događaja, video i audio sadržaji nastali u tom vremenu imaju veliku dokumentarističku vrijednost. Skoro tri decenije nakon nastanka tih sadržaja, njihovo prikazivanje u javnosti je zanemarivo, veliki dio tih materijala je neadekvatno zbrinut, nije evidentiran i prijeti mu trajno uništenje.

– Aktivnostima šire društvene zajednice potrebno je aktuelizirati problem očuvanja i promocije tog dijela našeg naslijeđa, uz poseban doprinos javnih ustanova koje imaju kapacitete da zajedno naprave prve korake. JU BKC Tuzlanskog kantona i Arhiv Tuzlanskog kantona, organizacijom manifestacije ‘Dani audivizuelnog naslijeđa 2020.’ pokreću priču, a od kolega iz drugih ustanova, te nadležnih institucija za tu oblast očekujemo da je nastave – istakla je Mirela Ibrahimović Mehanović, v.d. direktora JU BKC TK.

Manifestacija počinje u ponedjeljak, 26. oktobr, projekcijom dokumentarnih filmova Alije Vokića, ‘Lanac za vješanje’ i ‘Crno bijela slika’.

Nagrađeni filmovi jednog od najboljih kamermana u Bosni i Hercegovini, nastalih krajem prošlog vijeka, bit će prikazani ograničenom broju studenata Univerziteta u Tuzli, većinom rođenih nakon nastanka tih filmova.

Centralni dio manifestacije je ‘Dokumentarno veče sa Salihom Brkićem’, planirano za 27. oktobar s početkom u 18.30 sati.

U okviru te večeri, uz prigodan razgovor sa autorom, bit će prikazani dosad neobjavljeni dokumentarni sadržaji “iz sehare” doajena bosanskohercegovačkog novinarstva, koji u privatnoj arhivi ima na stotine sati snimljenog materijala iz ratnog i poratnog perioda 90-tih godina prošlog vijeka.

Panel diskusijom ‘Kultura sjećanja na period odbrane Bosne i Hercegovine u ustanovama kulture i medijma’ 28. oktobra bit će manifestacija završena.

Panel diskusiju, uvodnim predavanjem, otvorit će direktor Arhiva Tuzlanskog kantona Omer Zulić, a među panelistima će se naći predstavnici ustanova kulture iz Tuzlanskog kantona, medija, akademske i školske zajednice, Vlade i Skupštine TK i drugi.

– Zbog aktuelne higijensko-epidemiološke situacije, prisustvo događajima je ograničeno na osobe pozvane na spomenute događaje i zainteresirane posjetitelje koji najave dolazak putem marketing službe JU BKC TK.

‘Dani audiovizuelnog naslijeđa’ prvi su događaj u okviru ‘Dana Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona’, koji će trajati do sredine decembra – navode iz JU BKC TK.

Svjetski dan audiovizuelnog naslijeđa ustanovio je UNESCO 2006. godine, a svrha je podizanje svijesti o važnosti audiovizuelnih dokumenata kao dijela nacionalnog identiteta svake države i upozoravanje na potrebu njihove zaštite.