Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje filmskih radnika BiH

Projekt “Biciklo” pobjednik “Film: My peace and freedom”

211208_mpf_pobjednici

Odlukom žirija u sastavu Amra Bakšić Čamo, Predrag Solomun i Faruk Lončarević nagrada je pripala filmu „Biciklo“, rediteljice Sare Ristić i scenaristice Ismire Mašić s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Producentica projekta je Marijana Gudelj s Akademije umjetnosti u Banjoj Luci

Dodjelom nagrade u utorak je završen projekat „Film: My peace and freedom” koji je organiziralo Udruženje filmskih radnika BiH.

Odlukom žirija u sastavu Amra Bakšić Čamo, Predrag Solomun i Faruk Lončarević nagrada je pripala filmu „Biciklo“, rediteljice Sare Ristić i scenaristice Ismire Mašić s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Producentica projekta je Marijana Gudelj s Akademije umjetnosti u Banjoj Luci.

U projektu su učestvovali studenti Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i Akademije umjetnosti u Banjoj Luci.
Studenti podijeljeni u 11 timova razvijali su sa svojim mentorima projekte na online radionicama u oktobru i radionicama uživo održanim u Sarajevu u decembru. Osim rada s mentorima, studenti su prisustvovali Master Classovima nekih od najvećih filmskih stručnjaka u Bosni i Hercegovini, a jedan od osnovnih ciljeva ovog projekta bio je ostvariti čvrstu suradnji između različitih filmskih škola u BiH, te promovirati i podržati mlade filmske autore. Mentori projekata bili su direktorica Filmskog centra Ines Tanović, reditelj Nermin Hamzagić, prof. dr. Elma Tataragić i prof. mr. Goran Dujaković, a pitch treneri s kojima su timovi uvježbavali predstavljanje svojih projekata bili su producent Armin Hadžić i teoretičar i historičar filma Nebojša Jovanović.

Publici i učesnicima projekta obratio se i ministar Samir Avdić, koji je istaknuo da je Ministarstvo kulture i sporta u prethodnom periodu ostvarilo izuzetno dobru suradnju i komunikaciju sa strukom, te je pozvao autore da se prijave na naredni Javni poziv za finansiranje filmskih projekata, u nadi da će na taj način biti omogućena realizacija svih 11 projekata.

“Film: My Peace and Freedom” organizira Udruženje filmskih radnika u FBiH, pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, a Nagradu za najbolji projekt podržalo je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo iznosom od 2000$.

Projekti koji su razvijani kroz „Film: My Peace and Freedom“ su: „Audicija“ – reditelj Emir Solaković, scenaristica Ismira Mašić i producent Nikola Đaković, „Biciklo“ – rediteljica Sara Ristić, scenaristica Ismira Mašić i producentica Marijana Gudelj, „Boje“ – rediteljica Mina Vavan, scenaristica Lamija Pandžo i producentica Mia Avdagić, „Bonaca“- reditelj Luka Vlaho, scenarista Aleksandar Bijelić i producentica Adna Rizvan, „Duh“- rediteljica i animatorica Andrea Virag, scenaristica Ilma Smajlović i producentica Adna Rizvan, „Nakon kraja“- rediteljica i animatorica Marija Kalabić, scenarista Benjamin Konjicija i producent Dženan Esko,
„Povorka“ – rediteljica Isidora Ratković, scenarist Armin Behrem i producentica Emily Emina Džindo, „Prekretnica“ – rediteljica i animatorica Lana Čolić, scenarist Armin Behrem i producentica Emily Emina Džindo, „Slavlje“- rediteljica Ajla Bešić, scenarista Benjamin Konjicija i producent Dženan Esko i „Šumska idila“- rediteljica i animatorica Petra Jocić, scenaristica Lamija Pandžo i producent Nikola Đaković, navodi se u saopćenju.