Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Summerfest

Proleter predstavljao BiH na najvećem festivalu folklora u Evropi

rkud-proleter-folklor (3)

Na festivalu su svoju kulturnu tradiciju i običaje predstavili između ostalih i ansambli iz Bolivije, Čilea, Japana, Kanade, Kine, Indonezije, Malezije, Španije, Rusije, Paname, Poljske, Bugarske…..

Radničko kulturno umjetničko društvo ”Proleter” iz Sarajeva je nastupilo pod zastavom Bosne i Hercegovine na najvećem festivalu folklora u Evropi pod nazivom Summerfest – International Folklore Festival and Folkart Fair.

U periodu od 12. do 22. avgusta ove godine svoje programe predstavilo je dvadeset zemalja sa pet kontinenata u mađarskom gradiću Szazhalombatta, nedaleko od Budimpešte.

Na festivalu su svoju kulturnu tradiciju i običaje predstavili između ostalih i ansambli iz Bolivije, Čilea, Japana, Kanade, Kine, Indonezije, Malezije, Španije, Rusije, Paname, Poljske, Bugarske…..

Festival je organizovan pod pokroviteljstvom Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Art (CIOFF) koji djeluje kao partner UNESCO-a, a njegovi članovi su sekcije u 115 zemalja svijeta.

U udruženju RKUD Proleter oduševljeni su nastupom na festivalu.

“Proleter je prikazao široku lepezu raznolikosti ljepote naše narodne tradicije, te bogastvo i ljepotu narodnih igara svih naroda koji žive u Bosni i Hercegovini. Svoj program naši članovi su izvodili veoma samouvjereno i uigrano, a gromoglasni aplauzi i ovacije publike su najbolji dokaz da su uspjeli prenjeti poruku koju su željeli. Članovi RKUD Proletera su srdačno dočekani od organizatora festivala, a pored koncerata, organizatori su upriličili i mnogobrojne radionice i tematske večeri, gdje su prisutni bili svi učesnici festivala, ali i građani Mađarske, međusobno se družili i upoznavali”, kazali su iz udruženja.

Članovi RKUD Proletera su sa velikim uspjehom predstavljali Bosnu i Hercegovinu i dobili velike pohvale od organizatora i ostalih učesnika, a kao dokaz vrhunskog prezentovanja kulturne tradicije Bosne i Hercegovine RKUD Proleteru je dodjeljen i Certifikat (apprecion for the excellent performance).

Pored učešća na ovom velikom festivalu folklora, članovi RKUD Proletera su učestvovali na mnogim festivalima i manifestacijama u 2019. godini.

Dječija folklorna sekcija je u aprilu putovala na festival folklora u Istanbul, Pripremni folklorni mansambl na festival folklora u Poljsku (Lublin), a Izvođački folklorni ansambl je imao i koncerte u Kuvajtu.

Ukoliko želite osjetiti dio ove atmosfere, RKUD Proleter Sarajevo otvara vrata svim zainteresovanim koji su spremni na nezaboravna druženja i zabavu neizostavni rad u svim našim sekcijama. Ako volite pjevati, plesati, svirati ili glumiti pridružite nam se i postanite dio tradicije duge 114 godina, poručuju iz RKUD Proleter.