Sarajevo

Promocija albuma “Sevdah i klasika” u Bosanskom kulturnom centru

sevdah i klasika dzenane

Promotori će biti profesor Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod, Dževad Šabanagic i Nedžad Salković. Moderator promocije je glumac Irfan Kasumović

Pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić i sopranistica Dženana Huseinagić će 26. maja u Bosanskom kulturnom centru Kantona Sarajevo održati promociju njihovog prvog albuma pod nazivom “Sevdah i klasika” u izdanju Hayat produkcije.

Partner ovog projekta je Bošnjačka kulturna zajednica „Preporod“.

Promotori će biti profesor Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod, Dževad Šabanagic i Nedžad Salković. Moderator promocije je glumac Irfan Kasumović.

Ove dvije umjetnice smatraju da je sevdalinka nematerijalno kulturno dobro zemlje, a najbolje je zaštićena u srcima, te se kao takva mora prenositi s generacije na generaciju, a mladi umjetnici joj moraju udahnuti novi život.

Sevdalinka kakvu izvode je zadržala svoju autentičnost, koja se prije svega ogleda u osnovnoj melodijskoj liniji i tekstu, ali instrumentalni ukrasi u aranžmanu Dženane Šehanović Sarajlić i belkanto stil pjevanja Dženane Huseinagić su joj podarili i elemente klasične muzike za koju su se umjetnice i školovale.

– Drago nam je da možemo da doprinesemo očuvanju sevdalinke. Osim Hayat produkcije koja je zaslužna što će ovaj album ugledati svjetlo dana, podršku nam je pružila i Bosnjačka kulturna zajednica “Preporod”. Ponosna sam što smo u doba pandemije, u periodu kada je sve stalo, uspjele snimiti album, koji ćemo 26. maja “isporučiti” našoj publici – kazala je Feni Dženana Šehanović Sarajlić.

Po riječima Dženane Huseinagić umjetnice u ovakvom izvođenju sevdalinke spajaju svoje dvije ljubavi : sevdah, koji je dio bh. kulturno umjetničkog identiteta i klasiku za koju su se i školovale.Također je istakla i saradnju sa Dženanom Šehanović Sarajević te uputila zahvale svima koji su podržali ovaj projekat.

– Smatram da nisam mogla imati bolju saputnicu na ovom putu sljubljivanja sevdaha i klasike , te da će album sigurno pronaći put do srca naših slušaoca. Također smatram da je ovo velika stvar u promociji sevdaha osobito što spoj klasike i sevdaha nije tako čest -kazala je Dženana Huseinagić.