Kultura

Promocija Cazina: Predstavljena knjiga o porodici Berks i Ostrožcu

22/09/2017

U organizaciji Grada Cazina danas je u zidinama starog grada Ostrožac održana promocija knjige “Plemeniti Berks i Ostrožac – tragom jedne obitelji” autora Almira Kurtovića. Promotor knjige bio je historičar Fikret Midžić, a svečanost su svojim prisustvom uveličali i potomci von Berksa koji je za vrijeme dok je bio gradonačelnik Bihaća, utvrdu iz osmanskog perioda odabrao za mjesto boravka svoje porodice.

“Ovo predstavlja svojevrsnu promociju Cazina i mi ćemo ubuduće raditi na tome da ovakvih manifestacija bude više. U tom kontekstu, mi smo već uspostavili saradnju s Ambasadom Republike Austrije i dogovorili nastup trija iz Beča koji će se uskoro održati upravo ovdje, u zidinama starog grada Ostrožac”, rekao je Emir Šarić, direktor Kulturnog centra Cazin.

S obzirom da se radi o nacionalnom spomeniku, donesena je odluka o tome na koji način se može raditi njegova sanacija i revitalizacija. Prema riječima Suada Rošića, šefa službe za upravljanje gradskim razvojem Grada Cazina, kada je u pitanju obnova ovog kulturno-historijskog spomenika, gradska Uprava se drži izvornih oblika starog grada i već su krenuli na realizaciji plana njegove obnove.

“Mi smo već angažirali projektanta koji do kraja godine treba da završi projekat obnove dvorca. S obzirom da je objekat u devastiranom stanju mi smo do sad prikupili dosta građe i detalja koje treba izvorno obnoviti i aktivno radimo na obezbjeđenju novčanih sredstava za njegovu obnovu”, istakao je Rošić i dodao kako će finansijska sredstva tražiti preko fondova Europske unije.

Historičar Fikret Midžić je bio recezent i ujedno promotor knjige o porodici Berks i dvorcu Ostrožac. Istiće kako je ovaj događaj za njega vrlo značajan kako za historiju, tako i za kulturu ovog dijela Bosne i Hercegovine, iz razloga što detaljno obuhvata sve periode kroz koje je prošao stari grad Ostrožac.

“Autor se sprijateljio s potomcima von Berksa i na taj način sakupio orginalne podatke i građu koju mi drugi historičari nismo bili u mogućnosti dobiti. Oduševljen sam ovom knjigom i za mene kao historičara ovo predstavlja svojevrsnu inovaciju u kulturografiji, da se na ovakav način prati kulturno-historijsko naslijeđe utvrde koja je bila najupečatljivija na prostoru Cazina i Krajine i u kojoj je bio centar Ostrožačke kapetanije, u koju se kasnije uklopio ovaj dvorac, kojeg treba relativizirati i iskoristiti u kulturno-turističke svrhe”, rekao je Midžić.

Za von Berksove potomke ovo predstavlja izuzetan događaj i čast, jer se na neki način oživjelo sjećanje na njihove pradjedove, ali i na velike kulture i civilizacije.

“Presretan sam i zadovoljan što sam našao istomišljenike s kojima sam skupa radio da ova knjiga ugleda svjetlo dana. Jedinstven primjer kako jedno ovako malo mjesto može biti stjecište dvaju kultura, istočne i zapadne”, rekao je Predrag Petrović, jedan od potomak von Berksa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.