Kultura

Promocija knjige fotografija Bamitbah, Ivana Hrkaša

15/05/2017

Nakon uspješne istoimene izložbe iz 2015. godine, knjiga fotografija Bamitbah sarajevskog fotografa Ivana Hrkaša bit će predstavljena javnosti u ponedjeljak, 15. maja, u Jevrejskoj opštini, s početkom u 19 časova.

U izdanju izdavačke kuće Kult B, dokumentarno-umjetnička knjiga fotografija radnog naziva U kuhinji (u originalu Bamitbah, na hebrejskom jeziku) autorsko je djelo fotografa i vanrednog profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Ivana Hrkaša, koji je proveo tri godine na kreiranju ovog projekta.

Bamitbah je serija fotografija koja prikazuje svakodnevicu u kuhinji Jevrejske opštine i njene korisnike. Iz potrebe da javnost na svoj način upozna s magičnim mjestom djetinjstva, Hrkaš započinje priču o jedinstvenom prostoru koji egzistira nesmetano naspram političkih tranzicija i ekonomskih promjena; mjestu mira i opuštenosti koje je ostalo zaštićeno u hektičnom vremenu stalnih promjena, nedostatka moralnih i porodičnih vrijednosti, brisanja tradicije i svjetonazora.

Bamitbah je emotivno putovanje kroz sjećanja na vlastito iskustvo unutar jedne kolektivne prošlosti i jedino se može doživjeti (ili pak proživjeti) kao reminiscencija nekog sretnijeg doba.

Na predstavljanju knjige Bamitbah će osim autora i kustosice Silvije Dervišefendić govoriti g. Jakob Finci ispred Jevrejske opštine, izdavač g. Mustafa Kapidžić i Igor Štiks kao specijalni gost. Kao poseban dio programa je nastup poznate bh. umjetnice Merime Ključo, koja je za ovu priliku komponovala pjesmu inspirisanu ovim projektom. Moderatorica promocije je gospođa Lejla Somun-Krupalija.

Program je organizovan u saradnji s izdavačkom kućom KultB i Jevrejskom opštinom. Realizaciju događaja su omogućili Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, CRS, Ambasada Kraljevine Holandije, LucidLinx.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.