Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promocija knjige Hariza Halilovića “Kako opisati Srebrenicu”

Kako opisati Srebrenicu_korice

Knjiga Hariza Halilovića “Kako opisati Srebrenicu: Zapisi, eseji, polemike, sjećanja” bit će promovirana danas u Sarajevu.

Objavljena je u Buybookovoj biblioteci Memorija, u izdanju Sarajevo – Zagreb i izlazi iz štampe na dan promocije.

Pored autora, na promociji će sudjelovati fra Ivan Šarčević, Emir Suljagić, Faruk Šehić i Damir Uzunović, a moderatorica je Kristina Ljevak.

– “Kako opisati Srebrenicu” knjiga je koja ostavlja da njezino naslovno i glavno pitanje nema konačnoga odgovora, nego da odsjeva pred našim očima kao spomen i opomena. Ona je vrijedan putokaz kako se osobno suočiti s toposom koji neće određivati samo budućnost svih koji su na bilo koji način vezani za Srebrenicu – nevinih i vinih, žrtava i zločinaca, indiferentnih i profitera – nego je univerzalni antropološki fenomen, pitanje odgovornosti čovjeka kao čovjeka – napisao je prof. dr. fra Ivan Šarčević (Franjevačka provincija Bosna Srebrena).

Emir Suljagić sa Internacionalnog Univerziteta u Sarajevu napisao je da je “nit koja se provlači kroz sve Halilovićeve tekstove o Srebrenici – poštovanje”.

– Poštovanje prema temi, razumijevanje ljudske cijene i obima, uvid u dubinu gubitka koji je pretrpjela zajednica kojoj Halilović pripada. To je poštovanje nekoga ko je, kad piše u stanju prizvati imena, likove, zanimanja, hobije, s lakoćom koja je donekle šokantna, kao da ih uzima za ruku i dovodi pred čitaoca. Drugim riječima, pokazati ljudsku dimenziju i ljudsko lice anonimnih posmrtnih ostataka za kojima se još uvijek traga po pustopoljinama istočne Bosne. Jer, u to nema sumnje, oni su njegova jedina domovina – napisao je.

Promocija knjige Hariza Halilović “Kako opisati Srebrenicu” bit će održana s početkom u 14 sati u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić.