Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

autora Valerijana Žuje

Promocija knjige “Hugo Freiherr von Kutschera”

zujo

Riječ je o prvoj knjizi o Hugi Kutscheri, civilnom adlatusu (građanskom doglavniku) poglavara Zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu za vrijeme austrougarske uprave

Nakon što je početkom decembra javnosti predstavljena u rezidenciji ambasadora Republike Austrije knjiga “Hugo Freiherr von Kutschera”, autora Valerijana Žuje, u utorak je promovirana i u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine, koja je izdavač ove vrijedne publikacije.

Riječ je o prvoj knjizi o Hugi Kutscheri, civilnom adlatusu (građanskom doglavniku) poglavara Zemaljske vlade za Bosnu i Hercegovinu za vrijeme austrougarske uprave, koji je duže od četvrt stoljeća faktički upravljao Bosnom i Hercegovinom, ostvarujući koncept Benjamina Kallaya. Rođen je u Beču 1847. godine. Završio je bečku Orijentalnu akademiju i stekao izuzetno obrazovanje. Posebno se isticao u poznavanju orijentalnih jezika, te povijesti i kulture istočnih naroda. Hugo Kutschera je autor jedne od najboljih studija o narodu Hazara.

– Knjiga “Hugo von Kutschera”, autora Valerijana Žuje, koju prezentiramo, je objavljena u izdanju Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH u Ediciji Memoria Bosniaca, uz podršku Ambasade Republike Austrije, odnosno Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo i uz sponzorsku podršku Austrotherma iz Bihaća i Austroneta – kazao je, između ostalog, direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina, u svome obraćanju, izrazivši dobrodošlicu prisutnima.

Autor knjige Valerijan Žujo, bosanskohercegovački književnik i historičar je i ovaj put svojim djelom približio sliku Sarajeva u vrijeme Austrougarske monarhije.

Recenzenti knjige i promotori su bili prof. dr Mile Babić i prof. dr Šaćir Filandra, a pojedine tekstove su preveli prof. dr Sulejman Bosto, prof. dr Srebren Dizdar i doc. dr Naser Šečerović.

Ovom kulturnom događaju su, među ostalim zvanicama, prisustvovali član Predsjedništva BiH Željko Komšić i nekadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Raif Dizdarević, saopćeno je iz NUB-a BiH.