Promocija knjige Mileta Stojića u Buybooku

mile_stojic

Promocija knjige poezije “Doći će drugi” autora Mileta Stojića održat će se u srijedu, 28. februara u knjižari Buybook u 19:00 sati. O knjizi će osim autora govoriti prof. dr. Mile Babić, Ahmed Burić, Mustafa Zvizdić i Kristina Ljevak.

„Tren ranog dvadesetog stoljeća u kojem Rilke pjeva jeste tren u kojem je još moguća potraga za uzvišenim. Tren ranog dvadeset i prvog stoljeća u kojem Mile Stojić u vremeplovnom retrovizoru priziva Rilkea jeste postapokaliptičan. Nije više svaki anđeo strašan već – svaki čovjek. Rilke slijedi Parke. Stojić hoda kroz razvaline. Živim svoje posljednje dane, kaže pjesnik. Slutnja smrti? I da i ne. Vrijeme je posljednje, u njega su se smjestili naši dani“, napisao je o knjizi „Doći će drugi“ Dragoslav Dedović.

„Doći će drugi“ je knjiga nagrađena na konkursu Fondacije za izdavaštvo i objavljena u izdanju Planjax komerca.

Po riječima velikog pjesnika Charlesa Simica, Mile Stojić je veliki pjesnik recentne povijesne tragedije Bosne, duboko vezan za sudbine bezbrojnih ljudskih bića, čiji su najdraži pobijeni i čiji su životi uništeni.

„O onome o čemu je svjedočio i šta je čuo, a što je nepojamno, on jobovskom rječitošću piše pjesme koje su lirične, pune pažljivo odabranih detalja, duboko potresne, pjesme koje se ne mogu zaboraviti“, napisao je o Stojićevom stvaralaštvu Simic.

Mile Stojić je rođen 1955. u Dragićini. Filozofski fakultet je završio u Sarajevu. Uređivao je brojne književne publikacije, deset godina je radio kao lektor na Bečkom sveučilištu. Objavio je tridesetak knjiga poezije, proze i esejistike. Knjige su mu prevedene na desetak jezika. Dobitnik je petnaestak inozemnih i domaćih književnih priznanja. Izdavačka kuća Dobra knjiga iz Sarajeva 2015. godine objavila mu je izabrana djela u šest svezaka.