"Naš most"

Promocija knjige #ŽeneBiH u nedjelju u Zenici

FB event cover_Zenica

Ograničen broj primjeraka knjige #ŽeneBiH, kao i #ŽeneBiH bedževi, cekeri i bookmarks, bit će dostupni za kupovinu i u Udruženju „Naš most“ na dan promocije

U organizaciji udruženja „Naš most“ iz Zenice, u nedjelju, 10. novembra, će biti održana promocija knjige #ŽeneBiH, ilustrirane knjige o izuzetnim ženama, čije su autorice Amila Hrustić Batovanja, Masha Durkalić i Hatidža Gušić. Promocija će se održati u prostorijama Udruženja „Naš most“ (Maršala Tita 22), s početkom u 13 sati.

Knjiga #ŽeneBiH je umjetnička, aktivistička i istraživačka inicijativa koja sadrži biografije više od 50 bh. žena koje su razbijale stereotipe, unapređivale prava žena i zalagale se za emancipaciju. Svaku od žena ilustrirala je po jedna ilustratorica/dizajnerica/umjetnica iz BiH. Ovo je knjiga o prvim umjetnicama, spisateljicama, humanitarkama, narodnim heroinama, rediteljicama, naučnicama, muzičarkama, doktoricama, aktivistkinjama, profesoricama i drugim izuzetnim ženama iz BiH.

Knjiga #ŽeneBiH slavi žene koje su odlučile da se školuju onda kada to ženama nije bilo dozvoljeno, koje su bile (i jesu) ambasadorice bh. umjetnosti i kulture u svijetu; koje su se zalagale za ženska prava u vrijeme kada ona uopće nisu postojala; koje su položile svoje živote za borbu protiv fašizma; koje su postigle svjetske uspjehe u poljima svog djelovanja i koje su bile ili jesu jedno od najvećih blaga koje BiH ima.

Promocija u Zenici bit će prilika za razgovor o procesu nastanka knjige, važnosti ženske historije, kao i o potrebi da prepoznamo ženske uspjehe i postignuća u Bosni i Hercegovini. O knjizi će na promociji govoriti autorice knjige Masha Durkalić i Hatidža Gušić. Razgovor će moderirati novinarka i istraživačica Lidija Pisker.

Ograničen broj primjeraka knjige #ŽeneBiH, kao i #ŽeneBiH bedževi, cekeri i bookmarks, bit će dostupni za kupovinu i u Udruženju „Naš most“ na dan promocije.