Kultura

Promocija knjige “Život iza zavjese”

10/01/2017

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u četvrtak, 12. januara 2017. godine u 15.30 sati organizovat će promociju knjige “Život iza zavjese” Hatidže Demirovski Nuhbegović.

Hatidža Demirovski Nuhbegović rođena je u Zenici i rođena je slijepa. Školovala se u Sarajevu u internatu za slijepu i slabovidnu djecu gdje pokazivala talenat za pisanjem i komponiranjem. Uz osnovnu je završila nižu muzičku, Odsjek za klavira i solfeđo.

Autorica je četiri knjige – prva zbirka poezije pod nazivom “Ljubav je kompas života” izdata u Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH 2005. godine, zatim roman “Za mrvu sreće”, izdat je 2008. godine u Udruženju Obrazovanje gradi BiH potom zbirka poučnih priča iz života slijepih ljudi izdata 2010. godine u istoimenom udruženju Obrazovanje gradi BiH i konačno knjiga “Život iza zavjese” izdata je u maju mjesecu 2016. godine, u izdavačkoj kući Planjaks.

Godine 2012. je CD sa Illahijama izdat pod nazivom “Nijet od srca” na kojem je 7 Illahija kantautorski rad, sa gošćama Hankom Paldum i Hasibaom Agić.

Autorica ovom knjigom želi suzbiti predrasude, i poručuje “Rođenjem smo obdareni životom, punim izazova: S toga: Prihvatimo našu stvarnost, i umjesto tminom život bojimo vedrinom.”

Komentari