Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gazihusrevbegova biblioteka u Sarajevu

Promocija književnog megaprojekta “Kobno raspuće”

kobno raspuce knjiga

Roman obuhvata cijeli 19. vijek, pisan u formi hronike na 2500 stranica. To je, uz književni megaprojekat „Dugo svitanje“, najobimniji i najpotpuniji roman ikada napisan u bosanskohercegovačkoj književnosti

Sarajevski izdavač „Bosanska riječ“ u petak 09. novembra 2018. godine promoviše četverotomni historijski roman “Kobno raspuće“ književnika Halida Kadrića. Promocija  će se održati u sali Gazihusrevbegove biblioteke u Sarajevu u 18 sati.

Promotori su akademik dr. Ferid Muhić, član Evropske akademije nauka i umjetnosti iz Skoplja, prof. dr. Muhidin Džanko, književni kritičar iz Sarajeva, te autor romana Halid Kadrić.

Roman obuhvata cijeli 19. vijek, pisan u formi hronike na 2500 stranica. To je, uz književni megaprojekat „Dugo svitanje“, najobimniji i najpotpuniji roman ikada napisan u bosanskohercegovačkoj književnosti.

Književna kritika, kao i na pojavi „Dugog svitanja“, roman je dočekala brojnim pohvalama. Prije svega, istaknuta je privlačna i značajna osnovna tema „Kobnog raspuća“. Roman prati Bošnjake u osmanskim ratovima janjičarske vojske, Gradaščevićev Pokret za autonomiju Bosne i Hercegovine, raskol Bošnjaka u nacionalnom osvješćivanju i transformaciju feudalnog društva u kapitalističko. Historijski događaji i ličnosti cijelog 19. stoljeća su vjerno prikazani na visoko literaran način.

U 19,30 sati u istoj biblioteci, biće te večeri upriličen susret novinara s akademikom dr. Feridom Muhićem o temi: Historijski romani „Dugo svitanje“ i „Kobno raspuće“ H. Kadrića.