Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promocija Monografije Gazi Husrev-begove biblioteke

Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke

U Sarajevu je večeras održana promocija Monografije Gazi Husrev-begove biblioteke, koja je izdata u povodu 480 godina postojanja i djelovanja te kulturne institucije, javlja Anadolu Agency (AA).

Promotori Monografije su bili profesorica Lejla Gazić, profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu dr. Hilmo Neimarlija, dr. Aladin Husić s Orijentalnog instituta i direktor Gazi Husrev-begove biblioteke dr. Osman Lavić.

Promociji je, između ostalih, prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović, drugi zvaničnici iz vjerskog i kulturnog života BiH i veliki broj građana.

Monografija Gazi Husrev-begove biblioteke predstavlja tu instituciju kulture u svim značajnijim segmentima njenog historijskog djelovanja i kontinuiranog rada.

Na promociji je kazano da tekstovi Monografije pružaju uvid u riznice rukopisne i druge bibliotečke građe, te u događaje, aktivnosti, procese i ljude, koji su radeći zajedno na očuvanju i razvoju pisanog blaga Gazi Husrev-begove biblioteke, postali dio njene bogate historije.

U okviru promocije su dodijeljene i zahvalnice institucijama koje su pomogle izdavanje Monografije. Među njima su, između ostalih, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke te Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.