Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

simbol sarajeva

Promocija monografije povodom 70 godina postojanja AKCUS “Seljo” (FOTO)

20191130_2_39601988_49943655_Web

Kroz Selju je prošlo više od 25.000 članova

Promocija monografije “70 godina – 70 generacija”, povodom obilježavanja 70 godina postojanja Akademskog kulturnog centra Univerziteta u Sarajevu “Seljo”, održana je danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Kroz Selju je prošlo više od 25.000 članova.

Direktor ACUS “Seljo” Dževad Kordić podsjetio je na historiju ovog kulturnog centra. Akademski kulturni centar Univerziteta u Sarajevu Seljo (AKCUS) je osnovan 1949. godine, kao članica Univerziteta u Sarajevu pod nazivom UKUD Seljo, kako bi se studentima omogućilo iskazivanje talenata u oblasti kulturno-umjetničkog amaterizma i do sada se afirmisao vrijednim i nesvakidašnjim umjetničkim rezultatima koji prevazilaze okvire standardnih amaterskih interesovanja i dostignuća.

“Slaviti 70 godina je veliki jubilej, to morate svi priznati. Oko 25.000 ljudi, članova Selje je od 1949. godine do danas živjelo i radilo od Selje. Seljo je radio u kontinuitetu”, rekao je Kordić navodeći da nisu prekidali rad ni u ratnim godinama.

Dževad Kordić

Podsjetio je da su prve turneje, neke 1956. godine, bile na zajednički pasoš.

“Tada se putovalo na taj način. Od 1972. godine počinje zlatni period Selje kada je tekao med i mlijeko. Moglo se raditi i posvetiti kulturi u svakom pogledu. Onda dolazi period kada počinju previranja u bivšoj državi i rat kada je Seljo nastavio da radi. Bili su tu koncerti u podrumu pozorišta mladih i malo večim haustorima”, pojasnio je Kordić.

Kako je kazao, 1995. godine ponovno se okuplja veći broj članova Selje.

“Dobrim dijelom smo uspjeli da obnovimo cjelokupan repertoar. Vremena se brzo mijenjaju, a mi se prilagođavamo, koliko možemo. Veoma je bitno da smo postali samoodrživi”, dodao je Kordić.

Urednik monografije Miroslav Pilj, rekao je da je velika odgovornost pripremiti ovakvu monografiju.

Miroslav Pilj

“Poseban izazov mi je bio ne napraviti nešto uobičajeno, tipično ili klasično jer Seljo nikada nije bio ni tipičan, ni uobičajen, ni klasičan. Osnovni cilj bio je da napravimo romansiranu monografiju. Osim uvodnog dijela, u kojem smo pobrojali sve ono što je Seljo postigao od samog početka pa do ‘70 ili ‘80-ih godina, pozvali smo i priliku dali svim ljudima koji su ili bili dio Selje ili su se osjećali dijelom ove velike porodice. U proteklim mjesecima prikupljali smo njihove autentične priče”, kazao je Pilj.

O svečanom koncertu koji će biti održan sutra istim povodom govorila je dirigentica i voditeljica ansambla Corona Tijana Vignjević.

“Sutra u Domu mladih održat će se svečani koncert. Na koncertu će učestvovati preko 100 članova Selje. Sutra će se predstaviti osam ansambala i sekcija Selje, bit će postavljena izložba ateljea Seljo, zatim horovi, vokalni ansambli, orkestri…”, pojasnila je Vignjević.

Tijana Vignjević

Brojni su poznati i ugledni operski umjetnici, dirigenti, majstori plesa i narodnih igara i pjesama, književnici, dramski i likovni umjetnici, muzičari, naučni i estradni radnici, počinjali karijere upravo u Selji. Među njima su Himzo Polovina, Zehra Deović, Safet Isović, Zdravko Čolić, Haris Džinović, Ismeta Dervoz, Bato Zurovac, Miroslav Homen, Slobodan Dodo Kovačević, Franjo Hlubna, Milivoje Mišun Đurović, Refik Kulić, Rudi Alvađ, Drenko Orahovac, Rejhan Demirdžić, Minka Muftić, Admir Glamočak, Irina Dobnik, Jasmin Geljo, te pop-rock sastavi: Indeksi, Kodeksi, Kamen na kamen…

AKCUS “Seljo” je u dva navrata dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva i to 1981. godine, kolektivna nagrada kao Univerzitetsko-kulturnoumjetničko društvo Slobodan Princip Seljo, te 1979. godine, nagrada ansamblu Prijatelji koji u sastavu Selje aktivno djeluje već oko 60 godina. Takođe su dobitnici godišnje nagrade Kantona Sarajevo za doprinos u kulturi 2000. godina. Veliki broj nagrada na univerzitetskim međunarodnim festivalima i gostovanjima, kao i ostvarena saradnja sa Univerzitetima na prostoru bivše Jugoslavije i Univerzitetima iz Evrope.