Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti

Promocija monografije “Pozorišne/kazališne igre BiH Jajce: 50 godina 40 festivala”

jajce (2)

Monografija posvećena jednom od najznačajnijih kazališnih festivala u BiH, Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu, pojavila se povodom dvostrukog jubileja (50 godina od osnivanja festivala – 1971., te 40 izvedenih izdanja festivala, u izdanju JU Dom kulture Jajce

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u ponedjeljak, 6. prosinca, u 19 sati bit će promovirana monografija “Pozorišne/kazališne igre BiH Jajce: 50 godina 40 festivala”.

Monografija posvećena jednom od najznačajnijih kazališnih festivala u BiH, Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu, pojavila se povodom dvostrukog jubileja (50 godina od osnivanja festivala – 1971., te 40 izvedenih izdanja festivala, u izdanju JU Dom kulture Jajce.

Ideja urednika i kreativnog tima iza koga stoji više od 20 uglednih pozorišnih ličnosti iz čitave BiH (književnika, kritičara, teatrologa, redatelja, dramaturga…) bila je da se monografijom obuhvate svi segmenti koji predstavljaju ovaj festival i da ovo izdanje bude značajan doprinos povijesti kazališta i kulture u BiH uopće.

Svoj doprinos u vidu građe (dokumentarnih materijala, programskih knjižica, fotografija, plakata i dr.) pružile su i ugledne i relevantne teatarske kuće BiH koje su sudjelovali na ovom festivalu: Narodno pozorište Sarajevo, Kamerni teatar 55, Sarajevski ratni teatar, Pozorište mladih Sarajevo, Narodno pozorište Republike Srpske iz Banjaluke, Pozorište Prijedor, Bosansko narodno pozorište Zenica, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru, Narodno pozorište Mostar, Mostarski teatar mladih, Narodno pozorište Tuzla i Teatar kabare Tuzla.

Središnji dio monografije predstavlja dokumentarna građa – kronološki prikaz repertoara svih 40 izdanja festivala, zatim poseban odjeljak s popisanim sudionicima Igara.

U posebnim autorskim tekstovima predstavljena je svaka od velikih teatarskih kuća koje su kontinuirano sudjelovale na igrama.

Kada imamo u vidu da su posljednje ozbiljnije studije i publikacije o bh. pozorištu priređivane i objavljivane do vremena uoči rata u BiH (uglavnom monografije enciklopedijskog tipa iz pera Josipa Lešića, kao i dragocjeni materijali iz tuzlanskog časopisa “Pozorište”), i kako je ta praksa, naročito uslovljena političkom situacijom, razjedinjena i svedena na rijetke pojedinačne pokušaje, vjerujemo da smo ovim višestruko značajnim djelom pokazali raskoš i raznovrsnost teatarske baštine, te koliko nam je važno da vratimo dug prema prošlosti i pogledamo gdje se danas u odnosu na tu prošlost nalazimo, priopćio je organizator.

Promotori monografije su Smiljka Brtan, direktorica Doma kulture Jajce, Marko Misirača, poznati kazališni redatelj, Zoran Mlinarević, docent s Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu i Almir Bašović, teatrolog, dramaturg i dramski pisac.