Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Muzeju književnosti

Promocija zbirke poezije “Bezvremena ljubav” Mubere Šabanović

plakat mubera sabanovic (1)

Dobitnica je više priznanja i nagrada za poeziju u zemlji i inostranstvu

Zbirka poezije “Bezvremena ljubav” autorice Mubere Šabanović koja živi i stvara u Švedskoj, biće promovirana u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u petak, 20. maja 2022. u 19 sati.

Pored autorice o djelu će govoriti promotorke, pjesnikinje Gordana Sarić i Slavica Pejović.
Mubera Šabanovic rođena je 1956. godine u Sarajevu gdje je završila osnovnu i srednju školu, a poeziju je počela pisati već u djetinjstvu. Studirala je scenografiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Od 1994. godine živi u Švedskoj gdje je 2019. osnovala Internacionalno udruženje pisaca, pjesnika i likovnih umjetnika Malmö što je rezultiralo pokretanjem brojnih manifestacija, susreta i promocija umjetnika u ovom gradu.
Šabanović je objavila tri samostalne zbrike poezije: “Ljubav je dodirnula nebo” (2015.), “Stihovi duginih boja” (2019.) i “Dodiri duša” (2020.). Pjesme su joj prevedene na slovenački, makedonski, bugarski, rumunski, engleski, arapski, albanski, italijanski jezik…

Zastupljena je u velikom broju zbornika objavljenih u Italiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Bugarskoj, Rumuniji, Tunisu, Albaniji, Australiji, Indiji, a njene pjesme su ušle i u dvije edicije antologije poezije u Italiji i jednoj u Albaniji.

Dobitnica je više priznanja i nagrada za poeziju u zemlji i inostranstvu.
Članica je Udruženja pisaca Skandinavije/Kraljevine Švedske.
Urednica je časopisa “U zagrljaju duša”, a pored pisanja poezije bavi se i slikarstvom.