Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promoviran ‘Ebu Davudov sunen’ i ‘Buharijina zbirka hadisa’ Mahmuta Karalića

sunen_i_zbirka_hadisa-promocija

Knjiga “Ebu Davudov sunen” i “Buharijina zbirka hadisa” u prijevodu Mahmuta Karalića predstavljena je danas u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevo.

Promotori zbirki zamjenik glavnog imama Medžlisa IZ-a Sarajevo Malik ef. Šljivo, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu Zuhdija Hasanović, te dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću Fuad Sedić, kazali su da muslimani u BiH i regiji sada imaju sve zbirke hadisa.

Ukazano je na to da time orijentalisti iz čitavog regiona, studenti, historičari te oni koje zanima autentičan islam, mogu sve naći u zbirkama hadisa, a Karalić je za 19 godina preveo 32.401 hadis, bez ponovljenih hadisa s komentarima.

– Ovo je značajno ne samo za muslimane nego i za čitavo čovječanstvo, jer se radi o autentičnom, izvornom islamu, nenatrunjenom. Imamo na okupu život Poslanikov a.s. kompletan – kazao je Karalić u izjavi za medije.

To nije bilo prevođenje, pojasnio je, već studiranje, proučavanje hadisa, naglasivši da nijedan hadis nije ostavio a da ga nije pojasnio, ukoliko je to bilo neophodno.

Šest poznatih i priznatih prenosioca hadisa su Ebu Davud, Buhari, Muslim, Tirmizi, Nesai, Ibn Madže.

Današnja promocija upriličena je u okviru manifestacije “Selam, ya Resulalah” koju organizira Medžlis Islamske zajednice Sarajevo.