Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promovirana knjiga “Sebijini snovi” književnika Ruždije Adžovića

sebijin

Bosanskohercegovački i crnogorski novinar i književnik Ruždija Adžović nedavno je objavio novu knjigu “Sebijini snovi”, koja je večeras promovirana u sarajevskom Domu Oružnih snaga Bosne i Hercegovine.

Radi se o pripovijetkama koje govore o životu ljudi, uglavnom Bošnjaka, u BiH i Crnoj Gori, njihovim sudbinama, navikama i običajima.

Radnja polovine od ukupnog broja pripovijetki smještena je u Podgorici, Tuzima, Bijelom Polju, Beranama i Bihoru, a druga polovina u Sarajevu, Tuzli i mnogim neimenovanim bosanskim čaršijama.

Pored autora, o knjizi su govorli promotori Fehim Kajević, Kerim Sefer i Safet Sijarić.

Po riječima Adžovića, naslovna priča “Sebijini snovi” opisuje sudbine mnogih djevojaka iz patrijarhalnih porodica u okolini Podgorice, koje su imale tragičnu sudbinu.

– Knjiga pripovijetki nastala je tokom mojih putovanja po sjećanjima i emotivnog lebdenja između moje dvije domovine – Crne Gore i Bosne i Hercegovine, te Sarajeva i Podgorice. Tu su i pripovijetke o probuđenoj savjesti, iznevjerenom prijateljstvu, neopravdanoj sumnji u iskreno prijateljstvo, dakle o onome što se svima nama, manje ili više dešava u životu – kazao je Adžović.

On je naglasio da je promociju posvetio prijatelju i književnom učitelju, nedvano preminulom književniku Isnamu Taljiću.

Književnik i novinar Fehim Kajević, kazao je da knjiga povezuje autorove dvije domovine Crnu Goru i BiH, odnosno Podgoricu i Sarajevo.

– To je neobična knjiga neizvjesnog života, neočekivane sudbine njegovih junaka, počev od rodnog kraja Tuzi, preko Bihoirskih gradova Berana i Bijelog Polja, do bosanskih gradova Sarajeva i Tuzle – rekao je Kajević.

Mladi književnik Kerim Sefer kazao je, da je knjiga djelo naglašenog porodičnog života.

– “Sebijini snovi”, novo djelo Ruždije Adžovića, predstavlja sociološku priliku da sagledamo sve kulturološke efekte, koji su spona između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, sve motive svakodnevnice prosječnog čovjeka, sva iskustva koja grade sliku naroda koji se, uime bliskosti i jedinstvenosti ujedinjuju kao jedna matica – kazao je Sefer.

Recenzije za knjigu “Sebijini snovi” napisali su pisac i akademik Abdulah Sidran i crnogorski književnik Novak Kilibarda.

“Sebijini snovi” je peta knjiga Ruždije Adžovića. Njegov roman “Ogrlica iz Šanliurfe” preveden je na turski jezik i uskoro će biti objavljen u Ankari. Adžović radi i na novom romanu, a uskoro završava i knjigu o akademiku Muhamedu Filipoviću.