Visoko

Promovirani rezultati istraživanja srednjovjekovne utvrde Čajangrad

promocija_Cajangrad

O ovogodišnjoj kampanji istraživanja govorili su direktorica Zavičajnog muzeja Đenana Ganić, profesor Medrese „Osman ef. Redžović“ Emir Uzunalić, te arheolog i voditelj radova Tarik Silajdžić

Promocija rezultata posljednjih arheoloških istraživanja srednjovjekovne utvrde Čajangrad u Gračanici, održana je u ponedjeljak u Zavičajnom muzeju Visoko.

O ovogodišnjoj kampanji istraživanja govorili su direktorica Zavičajnog muzeja Đenana Ganić, profesor Medrese „Osman ef. Redžović“ Emir Uzunalić, te arheolog i voditelj radova Tarik Silajdžić, saopćila je press služba Grada Visoko.

– Ove godine u radovima je učestvovalo 80 volontera, naših učenika i ponovo smo došli do sjajnih otkrića i rezultata. Ovom prilikom bih istaknuo da je riječ o projektu koji su podržali Medresa „Osman ef. Redžović“, ali i Grad Visoko i Zeničko-dobojski kantona, a naravno tu je i Zavičajni muzej Visoko koji nas je sve povezao – kazao je profesor Medrese Emir Uzunalić.

O radovima je govorio arheolog Tarik Silajdžić, koji je istaknuo kako su tokom ovogodišnje kampanje otvorene dvije sonde, 90 m2 novog prostora, ali i otkrivena dva bedema i brojni predmeti, građevinski metal, držači za drvene grede, mehanizmi brave, katanci, sječiva britve, nožići, kao i poljoprivredni alati.

Gradonačelnik Mirza Ganić je istakao da je zadovoljan viđenim rezultatima ovogodišnjih istraživanja i sretan da na području grada postoji jedno ovakvo arheološko nalazište.

– Ovo je važno historijsko, ali i turističko mjesto, a Grad Visoko će i u budućnosti nastaviti sa podrškom ovom, ali i drugim bitnim projektima, koji se bave historijom našeg grada i države, ali nam otvaraju i turističku perspektivu – kazao je gradonačelnik Ganić.

Kampanja istraživanja srednjovjekovne utvrde Čajangrad nastavlja se naredne godine, s nadom da će ova utvrda uskoro postati i potpuno istražena i rekonstruisana, saopćeno je.