Promovisan novi broj Časopisa za kulturnu historiju “Gračanički glasnik”

gracanica

Dvadesetak novih radova, priloga i članaka predstavljeno je sinoć čitalačkoj publici u Gračanici u sklopu promocije novog broja Časopisa za kulturnu historiju “Gračanički glasnik”.

Radovi su razvrstani u već ustaljene rubrike “Povodom”, “Teme”, “Prošlost”, “Građa”, “Zavičaj” i “Riječ”, uz “Listove gračaničkog kalendara” kao svojevrsna hronika lokalne zajednice koju ovaj časopis ispisuje od svojih početaka 1996. godine.

Sadržaj novoga broja predstavio je mr. Edin Šaković, član redakcije, ukazujući na neke od objavljenih priloga iz oblasti lokalne i kulturne historije, kulturne baštine, te književnosti.

Tema promocije bile su kratke priče Mirsada Čamdžića, dugogodišnjeg radijskog novinara i autora dokumentarnih TV-reportaža, koji se na stranicama “Gračaničkog glasnika” po prvi put predstavio svojim proznim stvaralaštvom. O njemu je govorila mr. sc. Fatima Bećarević, članica redakcije, uz čitanje odabranih priča i izvoda iz recenzija, a prisutnima se obratio i sam autor.

Mirsad Čamdžić piše po motivima, sadržaju i načinu obrade autentičnu i dosta originalnu kratku priču, dopadljivu po jednostavnosti i poruci čitaocu, te najčešće utemeljenu na stvarnim događajima i likovima, koje autor zahvaljujući svom iskustvu i senzibilitetu uspijeva uobličiti u zanimljiv, a nerijetko i uzbudljiv literarni izraz. Njegova proza je, stoga, primjer konkretizacije principa izmirenja dokumentarističkog i estetskog, odnosno prerastanja faktografskog u umjetničko – istaknuto je na promociji “Gračaničkog glasnika”.

Inače, “Gračanički glasnik”, koji u produkciji Izdavačke kuće “Monos” u kontinuitetu izlazi dvaput godišnje (početkom ljeta i početkom zime), čitateljima je osim u tiskanoj formi dostupan i online, putem web-stranice www.gracanickiglasnik.ba.