Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Promovisana knjiga “Drveće bez korijena” Elle Čolić

korijen drvo (1)

Kao dijete druge generacije bosanskih useljenika u Sjedinjene Američke Države, Ella Čolić kroz autentična ratna pisma, oslikava sve faze života oca Denisa i tetke Amele i integraciju njihovih porodica u američko multikulturno društvo

Knjiga „Drveće bez korijena“ Elle Čolić promovirana je danas u Kamernom teatru 55.

Govoreći o nastanku knjige devetnaestogodišnja Ella Čolić, koja je rođena i živi u Los Angelesu, kazala je da je motiv za pisanje knjige našla u tome što je imala priliku da pročita pisma svoje tetke koje je ona napisala tokom rata.

– Kad sam pročitala pisma mislila sam kako bi bilo interesantno da napišem knjigu o iskustvu moje tetke i mog oca koji dolaze iz mješovitih brakova – kazala je autorica, dodavši da je htjela o tome pisati iz vizure djeteta što su tad bili njena tetka i otac koji su imali 11 i 16 godina.

Knjiga „Drveće bez korijena“ tako donosi priču o bratu i sestri, Denisu i Ameli Čolić, djeci rođenoj u mješovitom braku, koja se 1992. godine suočavaju sa izbjeglištvom, glađu i traganjem članova porodice za vlastitim identitetom.

Kao dijete druge generacije bosanskih useljenika u Sjedinjene Američke Države, Ella Čolić kroz autentična ratna pisma, oslikava sve faze života oca Denisa i tetke Amele i integraciju njihovih porodica u američko multikulturno društvo.

– U Americi su izbjeglice iz mješovitih brakova zvali drveće bez korijena jer oni nisu mogli birati strane. Kao da nisu imali korijene ni identitet – kazala je autorica o naslovu knjige.

Knjiga je 2020. godine objavljena na engleskom jeziku, u Sjedinjenim Američkim Državama, a prijevod na bosanski jezik priredila je izdavačka kuća BMG Bosanska medijska grupa. Prevoditeljica je Azra Pargan.