Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Promovisana knjiga “Izet Sarajlić za Sarajevo, život i poezija”

Promocija knjige Sarajlić1 (1)

Italijanski ambasador Marco Di Ruzza podsjetio je šta je Sarajlić predstavljao za književnost balkanske regije i mimo nje, dosegnuvši nedvojbenu svjetsku slavu u vrijeme Jugoslavije što je dovelo do sklapanja bliskih odnosa sa italijanskim autorima

Knjiga “Izet Sarajlić za Sarajevo, život i poezija” na bosanskom italijanskom jeziku, koju je uredio prof. Paolo Maria Rocco promovirana je večeras u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Knjiga je objavljena uz pomoć Ambasade Italije u Sarajevu.

Italijanski ambasador Marco Di Ruzza podsjetio je šta je Sarajlić predstavljao za književnost balkanske regije i mimo nje, dosegnuvši nedvojbenu svjetsku slavu u vrijeme Jugoslavije što je dovelo do sklapanja bliskih odnosa sa italijanskim autorima.

– Veseli me činjenica da se danas jedan iltalijanski autor nalazi na promociji knjige koja je objavljena uz pomoć naše ambasade u Sarajevu. Ova književna večer je dokaz da kultura povezuje naše dvije zemlje – kazao je ambasador Di Ruzza.
Autor Paolo Maria Rocco kazao je da su se stvaranju ove knjige odazvali pjesnici, književnici, filozofi, umjetnici: mnogi sa Balkana i iz Italije, prijatelji, poznanici i proučavatelji djela Izeta Sarajlića, a nastala je pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Sarajevu.

– Zahvaljujući razgovorima/ intervjuima i kratkim esejima, do sada neobjavljenima, rekonstruirao sam pjesnički i egzistencijalni put pjesnika, poznatog i prevođenog u cijelom svijetu, koji je okarakterizirao kulturni, balkanski milje drugog dijela dvadesetog stoljeća i čija se značajna prisutnost u međunarodnom književnom svemiru nastavlja i danas. Tako nam se pruža važna prilika da istražimo i talijanska, književna poznanstva poete: od Luciana Morandinija do Elia Bartolinija, od Errija De Luce do Silvija Ferrarija i Giacoma Scottija, koji u neprekidnom dijalogu između dviju obala Jadrana prate put od izuzetne važnosti – kazao je autor.

Podsjetio je da je ovo djelo već promovirano u Italiji u avgustu prošle godine, ali da je njegova lična velika želja bila da ga promovira u Sarajevu, gradu u kojem je Sarajlić živio i radio o kojem je često pisao. Zahvalio se, između ostalih, Tamari Sarajlić-Slavnić, Izetovoj kćerci i kustosici Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH koja ga je , kako kaže, ohrabrivala od početka u stvaranju ove knjige te pomogla organizaciju promocije u Sarajevu. Također, zahvalio se i pjesniku Emiru Sokoloviću, kao jednom od najzaslužnijih za realizaciju ovog projekta te Ambasadi Italije u Sarajevu.

O autoru: Paolo Marija Rocco diplomirao je modernu književnost na Sveučilištu Urbino, a stekao je specijalizaciju na Sveučilištu u Firenci. Bip je profesionalni novinar od 1995. (Il Giorno, iz Milana, L'Eco di Bergamo, La Gazzetta di Ancona i Pesaro, Il Resto del Carlino, Altro Giornale Marche, La Nota itd.), Osnivač i predsjednik radijske postaje „Controradio 93mhz di Urbino“. Organizator je i kustos likovnih izložbi, a napisao je i objavio eseje o književnoj kritici. U decembru 2014. objavio je svoj prvi roman “Virginia, ili: Que puis-je faire?”. Piše i objavljuje pjesme: njegove neobjavljene lirske skladbe prisutne su u Enciklopediji suvremene poezije u izdanju Zaklade Mario Luzi za stotu obljetnicu rođenja pjesnika M. Luzija (2014.).

Bio je među osam finalista Nacionalne nagrade za poeziju “Zeno” koju je osnovala kulturna udruga “Zeno”, Jota Editore i Provincija Salerno. Bio je izvanredni profesor na Sveučilištu Urbino. Predaje talijansku književnost i historiju u državnim gimnazijama. Rođen je u Napulju, a živi u Fano (Pu).