Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zemaljski muzej

Promovisana knjiga “Kapitalizam: nepoznati ideal” Ayn Rand u prevodu Damira Ovčine

l_69528a484079054b8a8985a86ae12e8c

Damir Ovčina govoreći o tome kako se odlučio štampati ovu knjigu, između ostalog, naveo je da je riječ o autorici ‘koja kad piše udara direktno u glavu temeljnog problema svijeta-Slobode. I to društvene slobode’. Također je kazao da je njena filozofija na tragu da stvarnost treba mijenjati

Knjiga “Kapitalizam: nepoznati ideal” autorice Ayn Rand, u prevodu književnika Damira Ovčine i izdanju njegove izdavačke kuće “Impruva”, promovisana je u četvrtak u Zemaljskom muzeju.

Knjiga je promovisana u okviru programa “Četvrtkom u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine”, za koji je direktor Muzeja Mirsad Sijarić rekao da mu je cilj okupiti zanimljive ljude, stvaraoce.

Riječ je o zbirci od dvadeset eseja o politici, istoriji i ekonomiji.

Damir Ovčina govoreći o tome kako se odlučio štampati ovu knjigu, između ostalog, naveo je da je riječ o autorici ‘koja kad piše udara direktno u glavu temeljnog problema svijeta-Slobode. I to društvene slobode’. Također je kazao da je njena filozofija na tragu da stvarnost treba mijenjati.

-Kapitalizam je sistem koji Ayn Rand propagira, zagovara. Koji brani najviše, najčešće ne samo kao tehničko rješenje nego kao moralni ideal. Kao filozofski ideal – kazao je Ovčina.

Govoreći o tome da se za ovu autoricu vežu kontroverze, između ostalog, i radikalizam, Ovčina je kazao da je svaka istinitost radikalna.

Ayn Rand (1905-1982) rođena je i školovana u Rusiji, a u Sjedinjene Američke Države preselila je 1927. godine.

Njen najpoznatiji roman je “Atlas Shrugged”, jedna od rijetkih njenih knjiga prevedenih u bivšoj Jugoslaviji.