Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Promovisana knjiga “Sevdah” autora Damira Imamovića

sevdah_damir_imamovic1

U sarajevskom Art-kinu Kriterion večeras je promovisana knjiga “Sevdah” autora Damira Imamovića.

Svima onima koji poznaju Damirov rad nije predstavljalo iznenađenje da se ovaj vrsni interpretator sevdalinke nakon šest albuma, velike multimedijalne izložbe o sevdahu, više od četiri stotine radijskih emisija Sevdah Changes, kao i velikog broja koncerata i radionica o sevdahu, odlučio javnosti ponuditi vlastitu viziju historije žanra u obliku knjige.

Razgovor o knjizi moderirao je Selvedin Avdić koji je dao veliki urednički doprinos knjizi “Sevdah” u fazi njenog pisanja i pripreme za štampu. On je istakao da je Damirov rukopis nešto sasvim novo i dragocjeno.

– “Sevdah” je jedan sjajan istraživački rad i čista literatura. Sretan sam što sam učestvovao u njenom nastanku, kazao je Avdić.

O knjizi su govorili i Maja Baralić-Materne, muzikologinja, Muamer Spahić, glavni urednik Izdavačke kuće Vrijeme iz Zenice koja je i izdala knjigu, Chris Eckman, koji Damirov album “Dvojka” potpisuje kao producent i Sanel Marić Mara. Svi su se složili da je ovo temeljna knjiga i važan dio štiva za sve one koji žele da uče o sevdahu.

– Ako je iko mogao sažeti sevdah u knjigu, onda je to Damir, istakao je Sanel Marić Mara.

Sam autor je naglasio da ova knjiga predstavlja zatvaranje jednog poglavlja o sevdahu.

– S jedne strane tu je prošlost, a s druge budućnost sevdaha. Ovom knjigom zatvaramo poglavlje o prošlosti, a okrećemo se budućnosti sevdaha, istakao je Imamović.

Za vrijeme istraživanja osim “kopanja” po arhivima susretao se i razgovarao je sa brojnim muzičarima koji su dali veliki doprinos razvoju sevdalinke u ovim krajevima.

Imamović je naglasio da mnogi od tih muzičara iako iza sebe imaju milionske tiraže nisu svjesni svog značaja i doprinosa. Ne posmatraju sebe kao zvijezde, naprotiv, oni su skromni i smatraju da sve što su uradili je bilo iz ljubavi prema poslu kojim se bave.