Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

obilježavanje godišnjice distrikta

Promovisane knjige brčanskih pisaca Slađane Jovičić i Suvada Alagića

alagic

Promociju su organizirali Biblioteka-Knjižnica Brčko distrikta i Izdavačko-štamparska kuća Planjax Komerc iz Tešnja

U okviru obilježavanja 21. godišnjice Brčko distrikta BiH i manifestacije “Proljeće sa Planjaxom“, jučer je u prostorijama gradske Biblioteke-Knjižnice Brčko distrikta održana promocija knjiga brčanskih pisaca Slađane Jovičić i Suvada Alagića.

Promociju su organizirali Biblioteka-Knjižnica Brčko distrikta i Izdavačko-štamparska kuća Planjax Komerc iz Tešnja.

Bajruzin Hajro Planjac, pisac za djecu i omladinu i osnivač grupacije Planjax, kazao je da mu je drago što ima priliku učestvovati u promociji knjiga dvoje kvalitetnih brčanskih autora. On je također istakao da Planjax obilježava 33 godine djelovanja te da je ovo prilika da se ta godišnjica obilježi i u Brčkom.

U ulozi domaćina u ime Biblioteke-Knjižnice Brčko distrikta bila je Lejla Hogić. O predstavljenim knjigama ona je izjavila da je riječ o djelima već afirmisanih pisaca koji su poznati i izvan granica Bosne i Hercegovine te da su promovisane knjige značajan doprinos književnom fundusu Bosne i Hercegovine, ali i šire regije.

Jedna od predstavljenih knjiga je zbirka priča “Gluvilo“ autorice Slađane Jovićić, koja je njena je šesta objavljena knjiga.

– Knjiga se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu se govori o ljudima koji su ovdje živjeli, o onima koji žive danas i onima koji su nažalost otišli. Drugi dio knjige je novela pod nazivom ‘Ruka čovjeka’, a govori o ratnom i poratnom periodu, o jednoj mladoj osobi koje se izgubila u tom ratu i pokušava da se ponovo nađe i izgradi na srušenim temeljima – kazala je Jovičić.

Druga promovisana knjiga, roman pod nazivom “Isidora i Sergej“, petnaesti je izdavački poduhvat pisca Suvada Alagića. Prema riječima autora, knjiga govori o ljubavi i društvenoj stvarnosti, ali na jedan izmaštan način.

– Ne radi se o dokumentarističkom romanu o Isidori i Sergeju, nego o jednoj izmaštanoj knjizi koja ima bosansku varijantu Isidore i Sergeja, a zovu se Amin i Ljiljana, i tu Jesenjin više nalikuje Bosancu nego Rusu. U drugom dijelu knjige putem spisateljske imaginacije pokušavam odgonetnuti na koji način je okončan život Jesenjina i njegove ljubavne veze sa Isidorom – kazao je Alagić o svom novom romanu.

U okviru jučerašnje promocije trebala je biti predstavljena i knjiga “Kad ju je sreo“ autora Žarka Milenića, međutim zbog epidemiološke situacije autor je bio spriječen doći iz Rusije, gdje živi posljednjih godina, te je promocija Milenićeve knjige odgođena za neko bolje vrijeme.