Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostarsko ljeto

Promovisane knjige iz književnosti i lingvistike Slavističkog komiteta u BiH

FNA_142857

Manifestacija “Mostarsko ljeto” bit će nastavljena večeras kada će u Narodnoj biblioteci Mostar biti upriličena promocija knjiga iz oblasti bibliotekarstva Lejle Kodrić Zaimović “Baštinske studije: Od moderne do postdigitalne kulture” i ”Biblioteka i grad : studije iz teorije i prakse urbanog bibliotekarstva”

U okviru “Mostarskog ljeta” u ponedjeljak navečer predstavljeni su suizdavački projekti Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH i Slavističkog komiteta u BiH, a promovisano je šest knjiga – tri iz oblasti nauke i književnosti, te tri iz oblasti lingvistike.

“U pitanju su dvije knjige profesora Nazifa Kusturice, koji je inače naš poznati rusista, a koji u ovim izdanjima komparativno prati rusku i bosanskohercegovačku književnost. Treća knjiga iz oblasti književnosti je knjiga njegove asistentice, također rusistkinje Adijate Ibrišimović Šabić, koja je pratila sve kritičke tekstove izvođenja Čehova i njegovih drama u Sarajevu, tako da je na izvjestan način dala stogodišnji presjek razvoja pozorišta u Sarajevu”, istakla je prof. dr. Dijana Hadžizukić.

Kad su u pitanju knjige iz lingvistike, dodala je kako se dvije tiču savremenog bosanskog jezika i da je jedna vezana za akcentologiju koja još nije normirana u našem jeziku, dok je druga vezana za tekstove zakonodavstva, kojom autorica želi pokazati da je prevođenje na sva tri jezika zapravo bespotrebno.

“Treća knjiga iz lingvistike, knjiga Mehmeda Kardaša tiče se historije jezika”, naglasila je Hadžizukić.

Autor knjige ‘Kopitarevo četveroevanđelje’ doc. dr. Mehmed Kardaš istakao je značaj podrške Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

“Uloga Slavističkog komiteta je veoma značajna za našu kulturu, bosanski jezik, bosanskohercegovačku književnost. Biblioteka ‘Bosnistika’ broji 25 knjiga. Uglavnom prate mlade naučnike i pružaju im mogućnost da objave svoje radove”, istakao je Kardaš.

Enisa Bajraktarević, sekretarica Slavističkog komiteta bila je promotor “Bosanskohercegovačkog lingvističkog atlasa”.

“To je zapravo nacionalni projekt i ima nemjerljiv značaj. Najnoviji fonetski tom sadrži građu iz 230 ispitivanih govora”, istakla je Bajraktarević.

Manifestacija “Mostarsko ljeto” bit će nastavljena večeras kada će u Narodnoj biblioteci Mostar biti upriličena promocija knjiga iz oblasti bibliotekarstva Lejle Kodrić Zaimović “Baštinske studije: Od moderne do postdigitalne kulture” i ”Biblioteka i grad : studije iz teorije i prakse urbanog bibliotekarstva”, saopćili su organizatori.