Protokol o saradnji Sarajeva i Moskve: Saradnja u oblasti kulture i turizma

skaka_goverdovsky222

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i prefekt Centralnog administrativnog okruga Grada Moskve Vladimir Goverdovsky u Vijećnici su potpisali Protokol o saradnji s ciljem jačanja postojećih odnosa i razvoja prijateljskih veza.

Protokolom je predviđena saradnja u oblasti obrazovanja, kulture, sporta i turizma, te razmjena iskustava i delegacija stručnjaka u oblasti komunalne privrede i urbanizma.

– Sljedeći korak je razmjena informacija i pozitivnih iskustava na osnovu kojih bi pristupili izradi i realizaciji konkretnih projekata od obostranog interesa – istaknuo je gradonačelnik Sarajeva.

Skaka je predložio da se u Vijećnici održi koncert Moskovske filharmonije.

Razgovaralo se i o učestvovanju na festivalima turizma u Sarajevu i Moskvi, kako bi se njihovi građani, gosti i turisti informirali o kulturno-historijskim i prirodnim resursima dva grada.

Dogovoren je dolazak ruskog novinara u Sarajevo, kako bi napravio reportažu o glavnom gradu BiH, te na taj način približio ljepote, život, običaje našeg grada koji se trenutno nalazi među 20 najpoželjnijih i najposjećenijih turističkih destinacija u Evropi.

Prefekt Vladimir Goverdovsky je kazao da je Centralni administrativni okrug Grada Moskve otvoren za saradnju sa Sarajevom u oblasti kulture i turizma.

– Također smo zainteresirani i za projekte u oblasti komunalne privrede – istaknuo je Goverdovsky zahvalivši na izvanrednom prijemu u Sarajevu, saopćeno je iz Gradske uprave Grada Sarajeva.