U Sarajevu

Prvak kijevskog ansambla na premijeri baleta “Posljednja noć – Šeherzada”

predstava seherzada fena (1)

Koreografkinja Vesna Orlić sa našim baletnim ansamblom dugo kreira ovu priču, za koju sam siguran da će naći put do svoje publike

Premijera baleta “Posljednja noć – Šeherzada” koja će sutra biti upriličena u Narodnom pozorištu Sarajevo jedan je od najuspješnijih baleta u posljednjih nekoliko godina na bh. sceni, istaknuto je danas na pres-konferenciji te ustanove.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Edin Mustafić izjavio je da je uvjeren da će taj balet biti dugo na repertoaru, te da će biti jedan od naslova po kojem će se pamtiti sarajevski balet.

– Koreografkinja Vesna Orlić sa našim baletnim ansamblom dugo kreira ovu priču, za koju sam siguran da će naći put do svoje publike. Ponosno možemo konstatovati da smo, nakon pandemijske pauze, uspjeli vratiti balet u punom kapacitetu na naš repertoar – dodao je Mustafić.

Orlić je navela da joj je izuzetno drago što je pozvana u Sarajevo gdje je započela karijeru kao mlada balerina, da bude dio značajnog jubileja – stogodišnjice postojanja NPS, postavkom baleta “Posljednja noć- Šeherzada”.

– Kako mi je ovaj čarobni grad ostao u sjećanju kao multikulturalni ambijent na razmeđi Istoka i Zapada u kojem se prepliću tradicionalno i moderno, vizuelna raskoš i orijentalni mirisi, simfonijska suita Šeherzada bio mi je logičan izbor i inspiracija za koreografiju u kojoj dominira svevremena priča o ljubavi, prevari, izdaji, mržnji, nasilju, osveti i smrti – istakla je Orlić.

Umjetnički direktor Baleta Evgeny Gaponko rekao je da su ponosni što ponovo mogu raditi velike predstave i da imaju kvalitet i kvantitet ansambla koji može iznijeti vrhunsku produkciju.

Naglasio je da će im prvak kijevskog ansambla Sergii Kryvokon pomoći da premijeru učine spektakularnom, dok će reprizna izvođenja nositi solisti našeg ansambla.

Kryvokon je izjavio da mu je čast što je dio predstave i da mu je kultura Sarajeva, koja je nešto novo za njega, približila atmosferu i stilistiku same predstave.

Premijera baletnog diptiha “Posljednja noć – Šeherzada” bit će održana sutra u 19.30 sati.