Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Fotoreporteri iz BiH

Prvi broj Mahala Stories Magazina sa nevjerovatnim pričama iz Sarajeva

mahala-magazine-cover-1024×614 (1)

Mahala Stories Magazine trenutno postoji u digitalnoj formi i moguće ga je preuzeti sa web stranice Kuma International

Mahala Stories Magazine je novi urednički projekat koji je nastao u Sarajevu u februaru 2021. godine kao rezultat dvosedmične radionice fotoreportaže sa italijanskim fotoreporterom Enricom Dagninom. Događaj je organiziran od strane Kuma International Center for Visual Arts from Post-Conflict Societies, neprofitne organizacije koju je u Sarajevu 2018. godine osnovala italijanska historičarka umjetnosti i kustosica, Claudia Zini.

Sjajan tim vrlo posvećenih i visokokvalifikovanih fotoreportera/ki iz Bosne i Hercegovine, Francuske i SAD-a imao je jedinstvenu priliku da radi sa italijanskim fotoreporterom Enricom Dagninom, trenutno jednim od vodećih fotografa koji radi za francuski magazin Paris Match. Za prvo izdanje Mahala Stories Magazine, oni/e su sakupili/e sedam nevjerovatnih priča o Sarajevu i svoja oktrića dokumentovali/e sjajnim fotografijama napravljenim analognim foto aparatima za jednokratnu upotrebu.

Mahala Stories Magazine trenutno postoji u digitalnoj formi i moguće ga je preuzeti sa web stranice Kuma International. Budući da je magazin primljen sa entuzijazmom, želimo nastaviti sa provedbom ovog uredničkog projekta. Nadamo se da će osnaživati nove glasove zajednice i kultivirati jedinstvene sadržaje, ali za to nam je potrebna vasa pomoć!

Naš plan je da Mahala Stories Magazine ima na raspolaganju svoja digitalna i printana izdanja koja će svaka tri mjeseca biti spremna za distribuciju putem interneta i kroz međusobnu razmjenu. Novinari/ke, fotograferi/ke, umjetnici/e i kulturni/e radnici/e iz Bosne i Hercegovine i šire će biti pozvani/e da sakupe zanimljive priče i budu dio uredništva.

Naš kranji cilj je razvijanje jedne publikacije koja je otvorena za sve i puna sjajnih priča o ljudima koji žive u Bosni i Hercegovini i šire. Magazin će biti i ogledalo svih vrijednosti koje Kuma International podržava i promoviše, kao što su multietnički dijalog, angažman i demokratsko učešće civilnog društva, ali u isto vrijeme će i nastojati da promoviše i pozitivnu sliku Bosne i Hercegovine kroz dijeljenje važnih priča i zagovaranje politika koje promiču pomirenje i osiguravaju održivi mir.

Ukoliko želite, doniranjem ovom projektu možete podržavati različitost i pluralizam u Bosni i Hercegovini i pomaći u razvoju vrijednog projekta koji će zasigurno biti inspiracija za mlađe generacije.

Mahala Stories Magazine vjeruje da, kako kaže glavni urednik časopisa, Enrico Dagnino, „živimo u eri zbrke i lažnih vijesti u digitalnom svemiru. Sada je važnije je nego ikada da ostanemo iskreni/e i neprstrasni/e. Novorođeni magazin Mahala Stories je naš je odgovor na trenutnu zbrku. Naša je dužnost prikazati život onakvim kakvim ga vidimo, bez namiještanja i manipuliranja bilo čim, kako bismo znali/e i razumjeli/e kako društvo u kojem živimo promijeniti na bolje.”

Svoje donacije možete uplatiti putem GoGetFunding platforme.