Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

konjic

Prvi Habitat Culture Fest održan na Boračkom jezeru

l_d135a1d26aaac45ba55aa2f75933da85 (1)

Festival su podržali Švicarska ambasada u Bosni i Hercegovini, Grad Konjic, Agencija WEB studio, Agencija “Prvi korak”, Izviđači Zenica, Vila “Dženana”, Kamp “Borašnica”, Apartmani Boračko jezero-Guesthouse i Raft klub “Grand River”

Prvi “Habitat Culture Fest” održan je na Boračkom jezeru, kod Konjica od 19. do 21. avgusta.

Riječ je o festivalu umjetničkog stvaralaštva na kojem su sudjelovali već afirmirani i ostvareni umjetnici, od kojih su neki i ranije gostovali na “Ljetu na Boračkom”, a pojedini događaji poput promocije knjige “Bašta ukrašena flamingosima” imali su svoju svjetsku premijeru.

Nakon što su desetak godina Goranka i Elmir Prevljak u svom Herzegovine Lodges organizirali “Ljeto na Boračkom” u njima je narasla ideja koju su podijelili s nekolicinom prijatelja kako bi to mogao biti festival umjetničkog stvaralaštva na kojem mogu sudjelovati ne samo priznati umjetnici na bosanskohercegovačkim prostorima već i na novim životnim adresama.

Značajno je napomenuti kako je zanimanje publike bilo odlično, kako domaće tako i one iz Nizozemske, priopćili su organizatori.

U spontanom druženju razvilo se niz kreativnih ideja koje će predstavljati priliku za dolazak drugih umjetnika iz dijaspore ali i iz BiH, kako za one već afirmirane tako i one koji se tek počinju ostvarivati u kreativnim svjetovima.

O dojmovima na Habitat Culture Festu novinar Boro Kontić je kazao kako svi posjetitelji ovog festivala sudjeluju u događajima.

“Imate tu divnu priliku da govorite pred ljudima koji vas istinski slušaju ili zainteresirano postavljaju pitanja”, istaknuo je Kontić.

Književnik Antonije Nino Žalica kazao je kako je festival vođen u opuštenom duhu iskrenog domaćinstva ljudi iz Herzegovina Lodgesa i njihovog okruženja.

“Imao sam čast i zadovoljstvo prisustvovati i učestvovati na ovom izuzetnom festivalu gdje se čisti zrak, voda i zelenilo šume se nadopunjuju s produhovljenim artističkim nastojanjima u kojima se isprepliću različita iskustva; ona koja u sebi nose odjek nekog ‘velikog’ svijeta i života u egzilu i ona koja sadržavaju sve specifičnosti lokalne obojenosti i talenta. Priroda prezentiranih djela i autora stapaju ova dva prividno različita aspekta ih u jedinstven okvir, u jedno prirodno zajedništvo i osjećanje duhovnog i realnog zavičaja”, istaknuo je, među ostalim, književnik Žalica.

Festival su podržali Švicarska ambasada u Bosni i Hercegovini, Grad Konjic, Agencija WEB studio, Agencija “Prvi korak”, Izviđači Zenica, Vila “Dženana”, Kamp “Borašnica”, Apartmani Boračko jezero-Guesthouse i Raft klub “Grand River”.