Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na tvrđavi Stari grad u Travniku

Prvi Lašvanski legendfest – za ljubitelje tradicije i kulturnog naslijeđa

Lasvanski legendfest Cover (1)

Sve najavljene, besplatne interaktivne radionice rašljarstva, fraktalnih crteža, nakita od platna, kameja, tkanja, pletenja i lončarije, te ljekaruša, kao i slavenska ženska gimnastika Bereginje, pričaonica bajki i poezije, odvijat će se cijelo vrijeme od početka do završetka Lašvanskog legenfesta, od 17 do 21 sat

Lašvanski legendfest “Na izvoru usmene predaje”, koji okuplja zaljubljenike u nematerijalnu i materijalnu baštinu Lašvanske doline, održat će se u subotu, 24. jula, na tvrđavi Stari grad u Travniku.

Organizator događaja je UG “Centar za kulturu življenja RadoGOST” iz Novog Travnika, a suorganizatori su Zavičajni muzej Travnik i Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona.

Festival će svečano biti otvoren izložbom crteža i kolekcije nakita umjetnice i profesorice likovne umjetnosti Brane Đurović-Puljić u 17 sati, dok će okupljanje izlagača, radionice i izložbene postavke krenuti od 16 sati.

U programu Festivala nastupit će brojni pisci, glazbenici, glumci i drugi umjetnici, te predstavnici različitih udruženja. Na festivalu će se predstaviti i vokalni sastav Ad Libitum, Udruženje žena “Emina” Turbe, te istraživači Vrbenca Ermin Čelenka i Nedžad Aganović, najavili su organizatori.

U programu će biti upriličeni i razgovori sa zavičajnim piscima Antom Zirdumom i Rabijom Mameledžijom, a svoju poeziju predstavit će Mirjana Jezildžić i Alen Alispahić.

Svoje izvedbe imat će i dramaturginja Anela Križanac (Kraljica Katarina) i glumac Matej Baškarad (pričanje priče “Zlatan potok i izvorkinja vila” Nure Bazdulj Hubijar). Atmosferu će upotpuniti i lokalni svirači tradicionalnih instrumenata Božo Brdar, Mirsad Gradinčić i Mustafa Memić (frula, dvojnice, šargija i violina).

Sve najavljene, besplatne interaktivne radionice rašljarstva, fraktalnih crteža, nakita od platna, kameja, tkanja, pletenja i lončarije, te ljekaruša, kao i slavenska ženska gimnastika Bereginje, pričaonica bajki i poezije, odvijat će se cijelo vrijeme od početka do završetka Lašvanskog legenfesta, od 17 do 21 sat.