Kultura

U zajedništvu je spas

Prvi put u Mostaru: Zajednički koncert Muzičke i Glazbene škole za ujedinjenje (FOTO)

13/06/2019

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Berton je naglasio kako je ovo jedan novi početak za Mostar

Prvi put sinoć je održan zajednički koncert učenika Muzičke i Glazbene škole u Mostaru na platou ispred nekadašnje Muzičke škole na Trgu Musala sa željom da se obnovi zgrada u kojoj će se obrazovati svi mostarski muzičari zajedno, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi zajednički koncert Muzičke škole I i II stepena Mostar i Glazbene škole “Ivan pl. Zajc” Mostar organizirala je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini u partnerstvu s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona i Grada Mostara gdje su mladi umjetnici pokazali izuzetne talente, ali i želju za zajedništvom i promocijom univerzalnog jezika – muzike.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce G. Berton je naglasio kako je ovo jedan novi početak za Mostar.

„Ovdje imamo političke prepreke koje treba da nestanu i treba da stvorimo što bolje uslove za učenike ovih škola. Ova je večer za djecu. Mislim da postoje uslovi za ujedinjenje ove škole i da je potreban samo jedan mali napor da se sve to dovrši“, kazao je Berton.

Apelirao je na sve političke lidere da se završi ovaj proces i da se djeci omogući školovanje. Berton je zahvalio ambasadama Hrvatske i Turske u BiH i TIKA-i jer su oni svi doprinijeli ovome procesu.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc rekao je da je vrlo važno održati koherentnu multietničku strukturu u Mostaru gdje će mir i međusobna suradnja i tolerancija prevladati u smislu koegzistencije naroda Mostara.

„Obrazovanje je od izuzetne važnosti za pomirenje i za održivi mir. Vjerujemo da kulturne aktivnosti od večeras će omogućiti stvaranje sredine koja unapređuje dijalog i veze među ljudima. Restauracija mostarske muzičke škole neće samo predstavljati otvaranje historijske zgrade, ona će isto tako okupiti mlade umjetnike oko univerzalnog jezika, muzike, i usmjeriti napore prema reintegraciji jačanja i gradnje procesa mira“, kazao je Koc.

Turski ambasador je također naglasio odgovornost vlasti na svim nivoima u BiH koji rade na ustanovljavanju zajedničkog nastavnog programa i integrisane školske administracije koja promoviše obrazovni uspjeh u skladu s međunarodnim standardima.

Kazao je kako izuzetno cijeni ulogu OSCE-a u BiH koji radi na koordinaciji i olakšavanju napora relevantnih vlasti koji razvijaju zajednički nastavni program i administraciju, a posebice prijatelju Bruceu Bertonu koji već radi dugo na tome.

Pozvao je sve vlasti da rade zajedno na restauraciji muzičke škole, koja je, kako je istaknuo, bila tema trilateralnih sastanaka između Turske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

„Ova tema je prvo pokrenuta 2010. godine u Istanbulu i okupila je predstavnike ove tri zemlje. U 2015. je ova tema ponovo pokrenuta u New Yorku pred Generalnim vijećem UN-a gdje su se ponovno okupili predstavnici ove tri zemlje. Večeras smo ovdje ponovno da spomenemo važnost ovog projekta za zajedničko obrazovanje“, naglasio je ambasador Koc zahvalivši učenicima na inspirativnoj večeri u Mostaru.

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović je iskazao zadovoljstvo što je turski ambasador Koc spomenu sastanke iz 2010. i 2015. godine u nadi da ta obećanja stoje i da se može očekivati rekonstrukcija zgrade.

„Svima nama je želja da početkom školske 2020/2021. uđemo u novu rekonstruiranu zgradu i, naravno, da naša djeca imaju kvalitetne uslove za rad kao i naši nastavnici. Mi, kao Ministarstvo, smo bili dužni da uradimo zajednički program i stručnjaci su ga uspješno uradili tako da još čekamo mišljenje, odobrenje Zavoda za školstvo“, kazao je ministar Hadžović.

Drugi korak, kako je istaknuo, je da Ministarstvo i Kanton preuzmu osnivačka prava dok se ne formira Gradsko vijeće Mostara kako bi se moglo krenuti s projektom rekonstrukcije zgrade.

„Svima nam ne cilj da djeca imaju kvalitetne uslove“, rekao je Hadžović navodeći kao su večerašnjim koncertom mostarski školarci pokazali izuzetne talente iako rade u prostorijama koje nisu pogodne.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.