Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

peti po redu

Prvog dana Festivala književnosti Bookstan predstavljene tri knjige

bookstan4

Zvanično otvaranje Festivala upriličeno je na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta

Peti Međunarodni festival književnosti Bookstan u srijedu je otvoren predstavljanjem knjige “Što na podu spavaš” autora Darka Cvijetića.

Knjiga je predstavljena u razgovoru autora, koji se publici javio putem Zooma, i novinara Edina Salčinovića koji je prisustvovao u kinu Meeting Point.

Roman je svojevrsni nastavak prethodnog romana “Schindlerov lift” koji je osvojio važne i cijene književne nagrade u regionu. U toku razgovora autor je obradovao publiku informacijom da su u toku pripreme za predstavu prema ovom romanu i da od 1. decembra zvanično kreću probe. Režiju predstave potpisuje Kokan Mladenović. Govoreći o svom novom romanu “Što na podu spavaš” Cvijetić je sebe nazvao “postjugoslovenskim Kišovcem” misleći pri tome na velikog Danila Kiša i ističući da se samo jezikom možemo približiti nekoj vrsti ludila koje nam se uporno događa, posebno u posljednje vrijeme.

U nastavku programa, također u kinu Meeting Point, uslijedilo je predstavljanje nove zbirke poezije Gorana Samardžića, nagrađivanog bosanskohercegovačkog pisca i suvlasnika izdavačke kuće Buybook. U razgovoru s Dragoslavom Dedovićem predstavljena je zbirka “Bela” na kojoj je autor radio preko dvije godine i posvetio je nedavno preminuloj majci.

Prvog dana Festivala započela je panel diskusija pod nazivom “Endgame” u kojoj su učestvovali Florence Hartman, Peter Maass, David Rohde, Julian Borger, a moderirao je Chris Keulemans. Svi učesnici javili su se putem Zooma i iz različitih dijelova svijeta razgovarali o ratu u Bosni i Hercegovini, godinama koje su prošle od tada, svom novinarskom radu zahvaljujući kojem je svijet čuo o jednoj od najvećih tragedija u svijetu – genocidu u Srebrenici. Na kraju razgovora David Rohde pozvao je sve mlade novinare iz Bosne i Hercegovine koji se žele baviti ovom temom vrijednom pažnje da mu se jave jer iza njega stoje godine istraživanja i pisanja.

Zvanično otvaranje Festivala upriličeno je na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta.

U razgovoru Benjamina Mosera i Bore Kontića predstavljena je knjiga “Sontag: život i djelo” za koju je Moser ove godine nagrađen Pulitzerovom nagradom u oblasti biografije. Knjiga je objavljena u izdanju Buybooka, prevod potpisuje Senada Kreso i predstavlja velik izdavački poduhvat s obzirom da se radi o knjizi od preko 700 stranica i sa dva bloka fotografija. Autor je izrazio posebno oduševljenje što je razgovor upriličen na Trgu koji nosi ime po Susan Sontag, koja je Sarajevo vidjela kao evropskog predstavnika multikulturalnosti i antifašizma, saopćeno je iz izdavačke kuće Buybook.