Mreža festivala jadranske regije

Publika regije bira najboli film

Adriatic Audience Award

U saopćenju se navodi da je cilj partnerstva među festivalima očuvanje publike i stvaranje nove, te unaprjeđenje organizacije i realizacije festivala uz pomoć najnovijih tehnologija

Publika Sarajevo Film Festivala (BiH), Zagreb Film Festivala (Hrvatska), Festivala autorskog filma (Srbija) i Filmskog festivala Herceg Novi (Crna Gora) dodijelit će novu nagradu u sklopu Mreže festivala Jadranske regije – posebnog regionalnog festivalskog okupljanja, pokrenutog na inicijativu Sarajevo Film Festivala.

Publika ta četiri festivala iz četiri zemlje zajedno će izabrati najbolji film iz posebnog programa koji će biti održan na svakom od festivala: program Mreže festivala Jadranske regije.

U selekciji će biti predstavljeni neki od najzanimljivijih ostvarenja europske kinematografije iz ove godine. Ovakvi naslovi, s manjih europskih teritorija, obično ne ulaze u redovnu kinodistribuciju, a u doba globalne pandemije još teže pronalaze put do publike, saopćeno je iz SFF-a.

Nagrada publike, “Adriatic Audience Award” bit će dodijeljena najboljem filmu u novčanom iznosu od 5.000 eura, i to za kinodistribuciju filma na teritoriji bivše Jugoslavije.

U saopćenju se navodi da je cilj partnerstva među festivalima očuvanje publike i stvaranje nove, te unaprjeđenje organizacije i realizacije festivala uz pomoć najnovijih tehnologija.

Prvi zajednički regionalni filmski festival – program u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, održan je online u aprilu.

U zajedničkom programu selektori četiri festivala napravili su izbor filmova prikazanih i nagrađenih na posljednjim izdanjima filmskih festivala u Cannesu, Berlinu i Veneciji te dva remasterizovana jugoslavenska klasika, sve u želji da pandemija koronavirusa ne zaustavi “put” filma od autora do publike, navode iz SFF-a.

Saradnja se nastavlja i na redovnim izdanjima sva četiri festivala: u programu svakog od festivala bit će održan poseban program pod nazivom “Mreža festivala Jadranske regije”, sa izborom najboljeg od europskog filma.

Zbrajanjem glasova publike sa sva četiri festivala, najboljem filmu po izboru publike bit će dodijeljena nagrada “Adriatic Audience Award”, a nagrada će dobitniku biti uručena na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Kako je najavljeno, 27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. augusta 2021. godine.

sff