Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Publikovan zbornik radova o ZAVNOBIH-u i Dejtonskom sporazumu

fondacija

Jedan od osnovnih elemenata svih radova jeste i uloga predsjednika Alije Izetbegovića, njegovi stavovi o ZAVNOBIH-u kao i njegova uloga u oblikovanju i potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma

Fondacija “Alija Izetbegović”, u saradnji sa JU “Fond memorijala Kantona Sarajevo”, izdala je zbornik radova o temi ZAVNOBIH-a i Dejtonskog sporazuma, kao dva historijska procesa sa poveznicom očuvanja državnosti Bosne i Hercegovine.

U okviru manifestacije “Odbrana Bosne i Hercegovine – Igman 2020”, koja je održana u augustu prošle godine kao završna aktivnost u organizaciji Fondacije “Alija Izetbegović” i JU “Fond memorijala KS”, održan je okrugli sto o temi “ZAVNOBIH i politika odbrane Bosne i Hercegovine u odnosu na rezultate Dejtonskog sporazuma”.

Okrugli sto okupio je eminentne predavače i učesnike koji su bili direktni akteri tih procesa. Rezultat okruglog stola je zbornik radova koji će poslužiti kao dokument za sve one koji se žele baviti navedenim temama. Zbornik je baziran na naučno-istraživačkim radovima kao i ličnim sjećanjima pojedinaca koji su bili dio historijskih procesa za BiH, saopćeno je iz Fondacije “Alija Izetbegović”.

Zbornik je podijeljen u dvije cijeline. Prvi dio se osvrće na ZAVNOBIH i postavljanje temelja obnove državnosti Bosne i Hercegovine, dok drugi dio elaborira odbranu njene državnosti utemeljene na ZAVNOBIH-u.

Također, navodi se u saopćenju, pojedini tekstovi se referišu na diplomatske aktivnosti i napore da se oružana agresija na BiH zaustavi, a njena državnost sačuva, kao i sve aktivnosti koje su prethodile postizanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Jedan od osnovnih elemenata svih radova jeste i uloga predsjednika Alije Izetbegovića, njegovi stavovi o ZAVNOBIH-u kao i njegova uloga u oblikovanju i potpisivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zbornik se sastoji iz dvije cijeline, shodno programu okruglog stola, i to Analogija vrijednosti ZAVNOBIH i politike Alije Izetbegovića i Rezultati Dejtonskog sporazuma i problemi njegove implementacije i dogradnje.

U okviru prvog dijela zbornika nalaze se radovi i tekstovi koje potpisuju: Amir Duranović, Mirko Pejanović, Edhem Bičakčić, Rasim Muratović, Fikret Muslimović.

U drugom dijelu zbornika tekstove i radove potpisuju: Ivo Komšić, Kasim Trnka, Selmo Cikotić, Sifet Podžić i Muhamed Šaćirbegović, saopćeno je iz Fondacije “Alija Izetbegović”.