Kultura

Mostar

“Pusta zemlja” otvara Dane teatra mladih

24/06/2021

Predstava "Pusta zemlja" nastala je po istoimenom djelu T. S. Eliota, jednoj od najpoznatijih poema 20. stoljeća i najznačajnijem djelu moderne poezije

Ansambl Mostarskog teatra mladih (eMTeeM) na Memorijalnoj sceni 2532 izvest će večeras u 20.30 sati predstavu “Pusta zemlja”, čime će otvoriti Dane teatra mladih.

Radi se o retrospektivi najzanimljivijih ostvarenja iz sezone na izmaku, a to je ujedno i službeni kraj sezone kada se prestaje s redovnim igranjem repertoara, priopćio je Mostarski teatar mladih.

Predstava “Pusta zemlja” nastala je po istoimenom djelu T. S. Eliota, jednoj od najpoznatijih poema 20. stoljeća i najznačajnijem djelu moderne poezije.

Eliotova poema predstavlja nam legendu o Svetom gralu i Kralju Ribaru u kombinaciji s prikazom suvremenog britanskog društva. Eliot ukazuje na mnoge književne i kulturne aluzije iz zapadnog kanona, budizma i hinduističkih Upanišada i zato mnogi kritičari smatraju ovu poemu mračnom.

Zanimljivo je da se ovo djelo 30 godina nalazilo u okvirnom repertoaru eMTeeM-a, ali su se tek sada stekle okolnosti za njenu realizaciju.

U predstavi igraju: Sara Kljajić, Sarah Sarić, Irma Lipovac, Miran Bečević, Haris Pašić, Kemo Krpo, Adnan Bratić, Anes Mušić i Tarik Begović. Predstavu je režirao Sead Đulić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.