Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

“Pusta zemlja” otvara Dane teatra mladih

pusta zemlja (1)

Predstava “Pusta zemlja” nastala je po istoimenom djelu T. S. Eliota, jednoj od najpoznatijih poema 20. stoljeća i najznačajnijem djelu moderne poezije

Ansambl Mostarskog teatra mladih (eMTeeM) na Memorijalnoj sceni 2532 izvest će večeras u 20.30 sati predstavu “Pusta zemlja”, čime će otvoriti Dane teatra mladih.

Radi se o retrospektivi najzanimljivijih ostvarenja iz sezone na izmaku, a to je ujedno i službeni kraj sezone kada se prestaje s redovnim igranjem repertoara, priopćio je Mostarski teatar mladih.

Predstava “Pusta zemlja” nastala je po istoimenom djelu T. S. Eliota, jednoj od najpoznatijih poema 20. stoljeća i najznačajnijem djelu moderne poezije.

Eliotova poema predstavlja nam legendu o Svetom gralu i Kralju Ribaru u kombinaciji s prikazom suvremenog britanskog društva. Eliot ukazuje na mnoge književne i kulturne aluzije iz zapadnog kanona, budizma i hinduističkih Upanišada i zato mnogi kritičari smatraju ovu poemu mračnom.

Zanimljivo je da se ovo djelo 30 godina nalazilo u okvirnom repertoaru eMTeeM-a, ali su se tek sada stekle okolnosti za njenu realizaciju.

U predstavi igraju: Sara Kljajić, Sarah Sarić, Irma Lipovac, Miran Bečević, Haris Pašić, Kemo Krpo, Adnan Bratić, Anes Mušić i Tarik Begović. Predstavu je režirao Sead Đulić.