Put svile koji spaja umjetnost Južne Koreje, Holandije i BiH u Charlami

festival-sarajevska-zima

Izložba “Sarajevo substance – Silk Road Art” bit će otvorena sutra u Galeriji Charlama u okviru Festivala “Sarajevska zima”, a okupit će više od 30-tak umjetnika iz Južne Koreje, Holandije i BiH.

Riječ je o tri izložbe u istom prostoru koje nastaju u partnerstvu grupe Nine Dragon Heads, festivala “Sarajevska zima” i sarajevske Charlame, a prati ih i nesvakidašnji Nomadic Party, saopćeno je iz Galerije Charlama.

Radove će tako predstaviti aktivni umjetnici koreanskog grada Cheongju, koji maštaju o susretu novih kultura kroz čin kretanja. Oni stvaraju umjetnička djela u obliku instalacija, crteža, fotografija ili performansa.

Umjetnici su Gap-Chil Kwon, Jun-Ho Kwon, Silvia J Kim, Jeong-Hee Kim, Byeong-Dong Min, Young-Ran Seo, Gyu-Sik Lee, Eun-Su Lim, Ik-Kyu Choi, Soon-Ae Pung.
Kurator: Eun Su Lim.

Grupa CO-SPACE započinje novo poglavlje historije kao najsenzibilnija umjetnička grupa koja spaja uzvišenu prirodu univerzuma i ljudsku egzistenciju, te tako predstavlja nadu života i kulturu budućnosti. Svojim raznovrsnim aktivnostima žele formirati jedinstvo i promovisati naprednu historijsku svijest za bolje sutra.

Privlačenjem četvorodimenzionalne senzibilnosti u vidu trodimenzionalne umjetnosti, grupa želi da izrazi duh i emociju koji su sadržani u tradiciji.

Ovom izložbom žele pokazati da su umjetnost i život jedna te ista stvar, ali i da umjetnici i publika u svakoj zemlji mogu da dišu zajedno i podijele umjetničku inspiraciju, tako da mogu postati jedno, kroz različitost, uprkos raznolikosti jezika, nacije i rasa.

To su umjetnici: Kani, Kim Seuck Hwan Rani, Huh Kab Won Kim, Kwang Sek Ahn, Soon Wo Yoo, Young Sang Kim, Seo Yeon, Oh Mi, Ah Kim Jihye.

Tu je i zajednička izložba grupe međunarodnih suvremenih umjetnika koji žive i rade u Holandiji – Paul Donker, Duyvis Pierfrancesco Gava, Young-Gyu Kim, Astrid Nobel, Lieke Peeters, Ludmila Rodrigues, Mike Rijnierse, Pietertje van Splunter, Maria Tsagkari.
Kurator: Jessy Rahman.

Glavni producent i incijator čitavog projekta je Nine Heads Dragon i Byounguk Park, dok od domaćih umjetnika izlažu Gordana Anđelić Galić i Jusuf Hadžifejzović.

Izložba će biti otvorena uz cjelodnevni program sastavljen od izložbe, performansa, prezentacija, te predstavljanja koreanskih kulinarskih tradicija – program iznenađena nazvan “Nomadic Party”.